Ovládnuté územia na Ukrajine musíme integrovať do Ruska. Je to priorita, povedal Putin

TA3 ČTK
28.4.2023 17:51

Ruský prezident Vladimir Putin za prioritu Moskvy označil úplnú integráciu ruskými silami ovládnutých území na Ukrajine do Ruskej federácie. Informovala o tom agentúra TASS. Rusko už vlani v septembri vyhlásilo štyri ukrajinské regióny za súčasť krajiny. Západ však tento pokus o anexiu ďalšieho ukrajinského územia odsúdil a medzinárodné spoločenstvo dotknuté oblasti ďalej považuje za súčasť Ukrajiny.

"Prioritou je právne zabezpečenie úplnej integrácie štyroch regiónov, ktoré sa 30. septembra roku 2022 pripojili k Rusku, teda Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Záporožskej oblasti a Chersonskej oblasti," vyhlásil v piatok Putin. 

Moskvou narýchlo zorganizované hlasovanie na ruskými jednotami okupovaných častiach Ukrajiny medzinárodné spoločenstvo neuznalo. "Je potrebné chopiť sa tejto práce systematicky, aby sa ľudia cítili súčasťou jednotného ekonomického, vzdelávacieho a kultúrneho prostredia našej krajiny," zdôraznil.

Rusko síce tvrdí, že štyri menované ukrajinské oblasti sú jeho súčasťou, v skutočnosti sa mu ale nepodarilo tieto regióny ani plne ovládnuť. Len niekoľko týždňov po tom, čo Putin pri slávnostnom ceremoniáli ohlasoval ich pripojenie, musela Moskva navyše priznať stiahnutie z juhoukrajinského Chersonu, teda oblastného centra jednej z nich.

Na ovládnutých územiach sa Rusko snaží upevňovať svoje pozície. Tento týždeň napríklad Putin podpísal nariadenie umožňujúce v budúcnosti deportovať z anektovaných ukrajinských území obyvateľov, ktorí neprijali ruské občianstvo. Ruský postup na Ukrajine sa v posledných mesiacoch prakticky zastavil a pozornosť sa teraz upiera k protiofenzíve, do ktorej podľa očakávania Kyjev prejde ešte počas jari.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok