Tak takto?! Remiášova vražda nie je dodnes uzavretá. Ako súvisela s únosom prezidentovho syna?

ta3
28.4.2023 14:23

29. apríla 1996 - 15 minút po desiatej večer na Karloveskej ulici v Bratislave vybuchlo a zhorelo auto značky BMW. V plameňoch zomrel bývalý policajt Róbert Remiáš. Príčinou výbuchu auta na benzínovo-plynový pohon bolo asi 200g výbušniny. Éra mečiarizmu vrcholila. Režim sa ale snažil maskovať výbuch teóriou o samovznietení.

Zajtra uplynie od tejto nepotrestanej vraždy 27 rokov. Prečo je tento prípad kľúčový pre úroveň súčasného právneho štátu a ako napreduje jeho vyšetrovanie nám v relácii Tak takto?! vysvetlila publicistka a spisovateľka, ktorá 90. roky zažila ako novinárka, Ľuba Lesná.

"Na daný večer si až tak nespomínam. Pamätám si však nasledujúce ráno. Mali sme ísť do Maďarska natáčať nejakú reportáž, no dozvedeli sme sa túto správu. Nasledovala tlačová beseda, na ktorej povedali, že iba vybuchlo nejaké auto. Peter Tóth si už vtzedy myslel, že išlo o Róberta Remiáša. Následne sa začala valiť katastrofa za katastrofou," spomína si Lesná. Dodala, že vtedy z toho bola verejnosť znepokojená a záujem o vyšetrovanie bol veľmi vysoký. Vyšetrovateľov považuje za hrdinov, pretože napriek ohrozeniu ich životov dokázali, že šlo o trestný a teroristický čin. Dnes sa to už podľa nej nerieši.

Prečo by sa ho však chceli vrchní politici zbaviť? Lesná tvrdí, že Remiášova smrť je úzko prepojená s únosom prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Oba prípady sa síce vyšetrovali zvlášť (respektíve, únos sa z dôvodu amnestií až tak nevyšetroval). Róbert Remiáš bol najlepší priateľ Oskara Fegyveresa. "Pokiaľ viem, bol to veľmi čestný človek (Remiáš, pozn. red.), ktorý chcel, aby vyšla najavo pravda o únose Kováča mladšieho," vysvetlila bývalá žurnalistka. Fegyveres vtedy pôsobil v Slovenskej informačnej službe a ako prvý vypovedal, že práve SIS Kováča uniesla, a že sa na únose podieľal aj on. 

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok