Boje v sudánskom meste Džunajná si vyžiadali desiatky mŕtvych. Nemocnice sú mimo prevádzky

ta3 ČTK
28.4.2023 14:00

Najmenej 74 ľudí prišlo o život pri bojoch, ktoré sa v pondelok a v utorok odohrali v sudánskom meste Džunajná, ktoré je správnym strediskom Západného Darfúru. Podľa agentúry AFP to v piatok oznámil zväz sudánskych lekárov. Bilanciu za stredu a štvrtok zatiaľ nezostavili, boje však pokračujú a tamojšie nemocnice sú mimo prevádzky.

Boje v sudánskom meste Džunajná si vyžiadali desiatky mŕtvych. Nemocnice sú mimo prevádzky
TASR/AP

"V dňoch 24. a 25. apríla bolo v bojoch v Džunajnej zabitých najmenej 74 ľudí a bilanciu za 26. a 27. apríla zatiaľ nemôžeme zostaviť, pretože všetky nemocnice v meste sú teraz mimo prevádzky," uviedol zväz lekárov.

V polovici apríla spor medzi sudánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF) prerástol v boje, ktoré si doteraz vyžiadali životy viac ako 500 ľudí a tisíce zranených. Mnoho ďalších ľudí kvôli nim muselo opustiť svoje domovy. Od pondelka bolo z krajiny evakuovaných aj mnoho cudzincov, čo umožnilo trojdňové prímerie, ktoré bolo však miestami porušované. Vo štvrtok bolo prímerie predĺžené o ďalšie tri dni, podľa spravodajského webu BBC však boli v piatok z Chartúmu hlásené tvrdé boje.

Sudán zápasí s politickou nestabilitou od jari 2019, kedy po niekoľkých mesiacoch masových protivládnych protestov armáda s pomocou RSF zvrhla dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra obvineného z vojnových zločinov i genocídy. Následný prechod Sudánu k civilnej vláde zmaril vojenský prevrat z roku 2021, keď armádny generál Abdal Fattáh Burhán a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo, zvaný aj Hemeti, spoločne zorganizovali puč. Teraz stoja bývalí spojenci proti sebe, RSF nesúhlasila s časovým rámcom zlúčenia svojich jednotiek s armádou.

Témy: Sudán armáda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok