Varšava požiada Európsku úniu o názor, či dovoz z Ukrajiny nenarušil pravidlá jednotného trhu

ta3 ČTK
28.4.2023 11:31

Poľská vláda požiada Európsku komisiu (EK) o stanovisko k dopadom dovozu obilia a potravín z Ukrajiny do Európskej únie. Povedal to poľský premiér Mateusz Morawiecki. Varšavu zaujíma, či týmto dovozom neboli porušené pravidlá fungovania jednotného trhu Únie, uviedla agentúra PAP.

Ukrajina obvinila Rusko z marenia obilnej dohody. Prepravu obilia na svetové trhy prerušili
TASR/Roman Hanc

Na únijnom trhu skončila časť ukrajinského obilia, ktoré malo byť podľa pôvodných dohôd cez územie EÚ len prepravené ako tranzit a putovať ďalej, najmä do rozvojových krajín v Afrike a Blízkeho východu. Do EÚ sa dostali aj ďalšie ukrajinské potraviny, a práve o tie Poliakom teraz ide. Je to hydina, vajcia a mliečne výrobky, povedal na tlačovej konferencii Morawiecki. Na zozname by podľa Morawieckého mohol byť aj stolný olej. "Tento produkt navrhli naši partneri v krajinách, ktoré susedia s Ukrajinou," povedal Morawiecki. "To nie je náš návrh," dodal.

Poľsko prechodne zakázalo dovoz ukrajinských potravín v polovici apríla, vládu k tomuto kroku prinútili protesty poľnohospodárov. Tí sa sťažovali, že import z Ukrajiny stláča ceny na poľskom trhu, a tým kriví konkurenčné prostredie. Poľskí poľnohospodári potom nedokážu bez problémov predať svoju produkciu, najmä obilia.

Európska komisia zákaz dovozu kritizovala ako jednostranný a neprijateľný. Poľsko ako členská krajina EÚ si na jednotnom únijnom trhu nemôže stanovovať pravidlá podľa svojho uváženia, táto právomoc patrí komisii ako exekutívnemu orgánu EÚ.

Morawiecki je ale presvedčený, že Varšava presadí svoje. "Sme na správnej ceste, aby sme dosiahli to, čo chceme od samého začiatku," povedal. "To znamená presadiť zákaz dovozu obilia, kukurice a repky do únijnej regulácie," dodal. Poľsko potom podľa neho už nebude musieť k žiadnej regulácii pristupovať jednostranne.

"Chceme dôkladne overiť, aký vplyv mali tieto produkty na poľský trh v posledných mesiacoch a aké sú riziká destabilizácie poľského trhu v budúcnosti," povedal Morawiecki. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok