Rusko zvyšuje bojovú pripravenosť základní v Strednej Ázii. Chce tak čeliť prítomnosti amerických vojakov

ta3 TASR
28.4.2023 11:47

Rusko zvyšuje bojovú pripravenosť svojich vojenských základní v Strednej Ázii, aby tak čelilo snahám Spojených štátov o zvýšenie ich vojenskej prítomnosti v tejto oblasti. V piatok to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

Rusko zvyšuje bojovú pripravenosť základní v Strednej Ázii. Chce tak čeliť prítomnosti amerických vojakov
TASR/AP

Šojgu na stretnutí šéfov rezortov obrany Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v indickom Naí Dillí povedal, že USA a ich spojenci sa pod zámienkou pomoci v boji proti terorizmu pokúšajú vybudovať v Strednej Ázii vojenskú infraštruktúru, napísala ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Moskva má v tomto regióne svoje vojenské základne v Kirgizsku a Tadžikistane. Šéf ruského rezortu obrany na stretnutí v Indii tiež uviedol, že Spojené štáty sa snažia na Ukrajine strategicky poraziť Rusko. Washington podľa jeho slov ohrozuje aj Čínu. Vo vzájomných vzťahoch Ruska a USA panuje v súčasnosti najväčšie napätie za posledných niekoľko desaťročí, k čomu významne prispela ruská agresia voči Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin už viackrát označil vojnu na Ukrajine za existenčný boj s agresívnym a arogantným Západom a vyhlásil, že Rusko sa v prípade ohrozenia bude brániť všetkými dostupnými prostriedkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok