Ukrajinou sa ozývali výbuchy. Počet obetí ruských útokov vzrástol na 23

ta3 ČTK
28.4.2023 06:49

Najmenej 23 životov civilných obyvateľov si vyžiadal ruský útok na Umaň v strednej časti Ukrajiny, kde v piatok ráno strela zasiahla panelový dom. S odvolaním sa na záchranárov o tom informovala agentúra Unian, ktorá počas dňa niekoľkokrát zvyšovala bilanciu obetí. Medzi mŕtvymi sú aj štyri deti. Ruské útoky počas dneška pôsobili obete a pustošili mestá a obce aj inde na Ukrajine. V Dnipre zahynuli pri ruskom ostreľovaní dvaja ľudia.

Nad väčšinou Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, sú prvé obete
TASR/AP

Rusko v piatk skoro ráno podniklo vlnu útokov na ciele na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva, kam pricestovali český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Útok v ukrajinskej metropole nespôsobil žiadne obete ani vážnejšie škody.

V Umani si podľa posledných správ útok na deväťposchodový dom vyžiadal životy 23 ľudí a 18 ďalších ich zranil. Raketa zničila celý blok domu nad jedným z vchodov, pričom v tejto časti budovy žilo asi 100 ľudí, uviedla agentúra Ukrinform. Záchranári pokračovali ešte okolo siedmej hodiny večer miestneho času (18:00 SELČ) v rozoberaní trosiek budovy.

V meste Dnipro v centrálnej časti krajiny vzdušné útoky spôsobili dve obete na životoch a zranení trom ďalším ľuďom, uviedol predtým minister vnútra Ihor Klymenko. Obeťou sa podľa ministra stalo trojročné dieťa a mladá žena. Na dedine Kostrobobriv v Černihiviskej oblasti na severe Ukrajiny potom ruské lietadlá ráno zhodili dve navádzané bomby, v dôsledku čoho bolo poškodených osem obytných domov, upozornil server Kyiv Independent. Správy o mŕtvych alebo ranených podľa neho ale z obce neprišli.

Rusko naopak obviňuje ukrajinskú armádu z ostreľovania Donecka, kde podľa starostu okupovaného mesta Alexeja Kulemzina prišlo o život sedem ľudí. Ukrajinské vojská použili rakety slovenskej výroby, napísala štátna agentúra TASS. Explózie boli hlásené aj z metropoly Kyjeva a miest Kremenčuk, Poltava či Mykolajiv. Nad celou krajinou sa podľa ukrajinskej armády podarilo zostreliť 21 z 23 ruských striel s plochou dráhou letu.

Ukrajinskou metropolou zaznelo niekoľko výbuchov. Tamojšie úrady podľa agentúry AFP uviedli, že protiletecká obrana zostrelila 11 ruských striel a dva drony. Podľa vojenskej správy mesta išlo o prvý vzdušný útok na ukrajinskú metropolu za 51 dní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil ruský teror a vyzval svet na zosilnenie globálnych sankcií proti Rusku.

Ruské ministerstvo obrany aj tentoraz tvrdí, že útočilo na vojenské ciele. Ruské štátne médiá obviňujú ukrajinskú armádu z rozsiahleho ostreľovania okupovaného Donecka, kde okupačné úrady hlásia sedem mŕtvych po zásahu mikrobusu a desiatku zranených, uviedla ruská redakcia BBC. Pripomenula, že aj Kyjev opakovane vyhlasoval, že neostreľuje mestá a civilné ciele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok