Aká je pravda o ukrajinskej pšenici? Sledujeme každý kamión, ktorý prejde cez Slovensko, tvrdí Vlčan

ta3/Soňa Búranová, PB
27.4.2023 20:48

Situácia s ukrajinským obilím a produkciou sa zamotáva. Zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov stále platí, aj keď stále stopercentne nevieme, či sú kontaminované. O vážnom probléme pre našich farmárov sa diskutuje už aj na európskej úrovni. Viac povedal v Téme dňa minister agrorezortu Samuel Vlčan.

vlcan_11.jpg
TA3

Tranzit je sledovaný

Vlčan rokoval na Rade ministrov v Bruseli. Hovorí, že v Luxemburgu aj spolu so zástupcami Európskej komisie diskutovali o tom, ako riešiť problém s napojením sa ukrajinských poľnohospodárov na jednotný trh. Ukrajinskí poľnohospodári zatiaľ neplnia požiadavky produkcie v súlade s európskymi štandardami. 

"Ale chceme im pomôcť. Chceme nájsť riešenie, čo s prebytkami produkcie, ktoré dnes na trhu majú, lebo im, žiaľ, nefungujú cesty dopravy k tradičným odberateľom v severnej Afrike a na Blízkom východe," hovorí. Jednou z možností je, že presun tovarov nebude len na obchodníkoch a prieskupníkoch s obilím, ale zapojili by sa aj európske inštitúcie. "Pomohli by bezpečne dostať pšenicu z Ukrajiny k ich tradičným odberateľom," doplnil.

Problém však nie je v priepustnosti koridorov solidarity prostredníctvom vnútrozemskej cesty cez Európsku úniu. Spočíva v tom mať pod kontrolou objemy pšenice, ktorá je takto transportovaná. To bol dôvod, prečo Poľsko v istom momente zastavilo tranzit. Na rozdiel od Slovenska malo problém s pečatením a sledovaním trasy vlakov a kamiónov. "U nás to, chvalabohu, funguje na 100 percent," uviedol Vlčan. Slovensko prostredníctvom systému Skytoll sleduje každý jeden kamión, či cestuje cez našu krajinu, či ju opustí a či sa náhodou nevráti. S dosledovaním tranzitu mali problém okrem Poľska aj Maďarsko, Rumunsko aj Bulharsko.

V druhej časti relácie Téma dňa sme privítali odborníka na kybernetickú bezpečnosť Michala Srnca. Téma: Umelá inteligencia a kyberbezpečnosť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok