Taiwan obletel nový typ čínskeho bojového dronu, ktorý je schopný niesť ťažké zbrane

ta3/čtk
28.4.2023 09:53

Tchaj-wan obletel nový typ čínského bojového dronu, ktorý dokáže niesť ťažké zbrane. Spojené štáty oznámili, že nad Tchajwanským prielivom dnes preletel hliadkový dron ich námorníctva. Taiwanské ministerstvo obrany v pravidelnej správe o vojenských aktivitách Číny uviedlo, že za posledných 24 hodín vletelo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany ostrova 19 lietadiel. Jedným z nich bol dron TB-001 Scorpion. Dron je podľa čínskych médií schopný lietať vo vysokých nadmorských výškach a na dlhé vzdialenosti. Najprv preletel nad morom oddeľujúcim Taiwan od Filipín, potom sa presunul na východ od ostrova a neskôr sa vrátil späť na čínske pobrežie.

Irán drony
TASR/AP

Žiadne z čínskych lietadiel nevstúpilo do taiwanského vzdušného priestoru. Identifikačná zóna protivzdušnej obrany je širšia oblasť, ktorú taiwanská armáda monitoruje, aby mala viac času reagovať na možné hrozby. Čínske vzdušné sily bežne prekračujú čiaru rozdeľujúcu Taiwanský prieliv, ktorý Tchaj-pej považuje za neoficiálnu deliacu čiaru medzi oboma krajinami, ale Peking to neuznáva. Taiwanská vláda odmieta nároky Číny na suverenitu nad ostrovom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodovať iba jeho obyvatelia.

Čína začiatkom apríla usporiadala rozsiahlé letecké a námorné cvičenia v oblastiach, ktoré  obklopujú Tchaj-wan v odvete za stretnutie tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen s predsedom Snemovne reprezentantov USA Kevinem McCarthym, ktorý sa uskutočnil 5. apríla v Kalifornii. Čína uviedla, že cvičenia simulujúce obkľúčenie Tchaj-wanu malo býť "vážnym varovaním" politikom podporujúcim nezávislosť samosprávneho ostrova a ich zahraničným stúpencom.

Čína minulý rok naznačila, že má suverenitu a jurisdikciu nad Taiwanským prielivom, tvrdenia, že ide o medzinárodné vody, označila za "chybné". Peking dnes uviedol, že jeho vzdušné sily sledovali a monitorovali prelet amerického lietadla P-8A Poseidon nad prielivom. "Americké lode a lietadlá nedávno podnikli provokatívne kroky, ktoré plne preukázali, že Spojené štáty podkopávajú mier a stabilitu v Taiwanskom prielive," uviedla čínska armáda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok