Aká je pravda o ukrajinskej pšenici? Sledujeme každý kamión, ktorý prejde cez Slovensko, tvrdí Vlčan

ta3/Soňa Búranová, PB
27.4.2023 20:48

Situácia s ukrajinským obilím a produkciou sa zamotáva. Zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov stále platí, aj keď stále stopercentne nevieme, či sú kontaminované. O vážnom probléme pre našich farmárov sa diskutuje už aj na európskej úrovni. Viac povedal v Téme dňa minister agrorezortu Samuel Vlčan.

vlcan_11.jpg
TA3

Čaká sa na dohodu

"Peniaze nevyriešia všetko. Preto zdôrazňujeme, že by sa obilie vykúpilo priamo na Ukrajine," konštatuje Vlčan. EÚ na pomoc Ukrajine vynaložila miliardy eur. Verí, že sa nájde primeraná čiastka na to, aby sme motivovali Svetový potravinový program, ktorý by sa mohol zapojiť do tejto inciatívy, teda že bude nakupovať pšenicu na Ukrajine a predávať ju krajinám tretieho sveta. 

EK ponúka pre päť krajín (Slovensko, Poľsko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko) 100 miliónov eur. K tomuto nápadu sa pridali aj pobaltské krajiny. Sto miliónov podľa šéfa envirorezortu určite nepokryje straty poľnohospodárov v súvislosti s dovozom ukrajinskej produkcie na náš vnútorný trh od júna minulého roka. "Odhad strát len slovenských poľnohospodárov je niekde na úrovni 200 miliónov eur," prezradil. Je však vďačný, že časť peňazí by mohli dostať slovenskí poľnohospodári. Vláda sa tiež snaží nájsť v rozpočte peniaze, ktoré by pridala k sume z Bruselu, aby mohla pomôcť poľnohospodárom čo najviac.

Doterajšie rokovania s EK smerujú k tomu, že príde k dohode. Vytvoril by sa zoznam plodín, ktoré budú zakázané, a to konkrétne koľko ich bude a na aký dlhý čas sa bude zákaz vzťahovať. Päť krajín, ktoré sú najviac ovplyvnené, žiadajú, aby zákaz platil do konca tohto roka. Vlčan predložil návrh uznesenia, ktorý schválila vláda. Určil zoznam plodín, ktoré sa nebudú dovážať a nebudú pripustené na slovenský trh. "Uznesenie je prijaté až do odvolania, aby sme neboli viazaní lehotami. No čakáme na spoločné európske riešenie a sme pripravení prispôsobiť tomu našu vnútroštátnu legislatívu," povedal. 

Na zozname by podľa Vlčana mali byť pšenica, repka olejná, slnečnicové semená a slnečnicový olej a kukurica. Slovensko by privítalo, ak by bol na zozname aj cukor, ktorého máme dostatok, aj med, keďže Ukrajina veľa medu importuje a s tým prírodným nemá nič spoločné. "Každá krajina má iné požiadavky. My by sme chceli, aby tam bola určite aj múka, no v tomto sa k nám pridalo len Poľsko. Maďarom, Bulharom a Rumunom dovoz múky z Ukrajiny nevadí. Takže uvidíme, na čom sa dohodneme," dodal.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok