Nováková odvolala šéfa maďarskej armády. Špekuluje sa, že sa tak stalo v súvislosti s Ukrajinou

ta3 čtk
27.4.2023 16:33

Maďarská prezidentka Katalin Nováková vo štvrtok odvolala z funkcie náčelníka generálneho štábu Romulusza Ruszina-Szendiho. Agentúra APA píše, že sa tak stalo bez udania dôvodu na návrh ministra obrany Kristófa Szalaya-Bobrovniczkyho.

Nováková odvolala šéfa maďarskej armády. Špekuluje sa, že sa tak stalo v súvislosti s Ukrajinou
Twitter/Katalin Novák

Maďarský spravodajský portál 444.hu v súvislosti s prepustením Ruszina-Szendiho písal o "mimoriadnej súhre okolností". Odkazoval sa tak na článok investigatívneho portálu átlátszó.hu s fotografiami francúzskych vojenských vrtuľníkov na letisku v západomaďarskom Györe. Podľa átlátszó.hu tam urobili medzipristátie na ceste na Ukrajinu, kde majú byť určené pre pohraničnú stráž. 

Podľa monitoringu leteckej prevádzky vraj maďarský vzdušný priestor použili aj iné vojenské dopravné lietadlá. APA podotýka, že to by bolo v rozpore s opakovaným uisťovaním maďarského ministerstva obrany, že Budapešť nevydala povolenie na využitie maďarského vzdušného priestoru pre vrtuľníky, ktoré sú určené pre Ukrajinu vzdorujúcu ruskej agresii.

Maďarský konzervatívny premiér Viktor Orbán je jediným významným politikom z krajín Európskej únie, ktorý napriek ruskej invázii na Ukrajine udržuje dobré vzťahy s Kremľom. Maďarsko odmieta Ukrajine poskytovať vojenskú pomoc, oficiálne nechce povoliť ani to, aby cez jeho územie bola prevážaná vojenská technika pre Ukrajinu.

Server Politico v polovici marca napísal, že uniknuté americké dokumenty zverejnené na portáli Discord naznačujú, že Maďarsko možno tajne povoľuje spojencom využívať svoj vzdušný priestor na prepravu zbraní smerom k miestam bojov. V jednom z dokumentov sa písalo o podrobnostiach plánov, podľa ktorých by ukrajinskí piloti mali letieť s vrtuľníkmi darovanými Chorvátskom cez maďarský vzdušný priestor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok