Zelenskyj telefonoval s čínskym prezidentom. Kyjev vyšle do Pekingu veľvyslanca

TA3 TASR
26.4.2023 13:46

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu absolvoval telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, v ktorom vyzval na rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou a pripomenul, že "v jadrovej vojne niet víťaza." S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra AP.

Si Ťin-pching ubezpečil Zelenského, že Čína je vo vojnovom konflikte na Ukrajine neutrálna a zasadzuje sa za mier. Si tiež zdôraznil, že jediným východiskom z vojny sú rokovania. Peking vo februári predložil svoj 12-bodový mierový plán na politické urovnanie medzi Moskvou a Kyjevom.

Oficiálne Čína zastáva k ruskej agresii voči Ukrajine neutrálny postoj, ale Západ ju považuje za spojenca Ruska. Samotné Rusko tiež nevynechá žiadnu príležitosť deklarovať svoje partnerstvo s Pekingom, doplnila AP.

Podľa britskej stanice BBC čínske ministerstvo zahraničných vecí deklarovalo, že už samotný fakt telefonátu medzi lídrami Číny a Ukrajiny svedčí o tom, že Čína má objektívny a nezaujatý postoj a ako veľká a vplyvná krajina cíti svoju zodpovednosť za aktuálne dianie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok