Počet obetí náboženskej sekty v Keni stúpol na 109, väčšina sú deti

ta3 TASR ČTK
28.4.2023 21:49

Počet potvrdených obetí kenskej sekty, ktorej členovia hladovali, pretože verili, že sa tak dostanú do neba, vystúpil na 109. Väčšina obetí sú deti a zomrelo aj mnoho žien, mužov je minimum, uviedol podľa agentúry Reuters kenský minister vnútra Kithure Kindiki. Niektorí stúpenci sekty nezomreli od hladu, dodal minister.

Počet obetí náboženskej sekty v Keni stúpol na 109, väčšina sú deti
TASR/AP

Sekta, ku ktorej patrili ľudia, ktorých telá teraz úrady vyzdvihujú, sa nazýva Good News International Church. Hromadné hroby úrady exhumujú v lese Shakahola na východe Kene, kde sekta sídlila. Jej vodca Paul Makenzi (niekedy písaný Mackenzie) bol zatknutý 14. apríla po tom, čo úrady dostali informácie o plytkých hroboch s najmenej 31 telami jeho nasledovníkov.

"Podľa predbežných správ, ktoré dostávame, je možné, že niektoré z obetí nezomreli od hladu. Podľa fyzických a predbežných pozorovaní boli použité aj iné metódy, vrátane ubližovania," povedal Kindiki.

Osoby stojace za smrťou týchto ľudí, označil minister za teroristov. Pitvy doteraz nájdených tiel začnú v pondelok. Kenská vláda budúci týždeň tiež predstaví nové opatrenia pre správu cirkví.

Vo štvrtok kenské úrady v inom prípade súvisiacom s masovým zabíjaním zatkli pastora Ezekiela Odera, ktorý sa v piatok postavil pred súdom. Podľa prokuratúry v Mombase existujú vierohodné informácie, že Odero má spojitosť aj s nálezom v lese Shakahola, uviedla agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok