Ukrajinský premiér sa stretol s pápežom Františkom, pozval ho na Ukrajinu

TA3 ČTK
27.4.2023 13:13

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal sa vo štvrtok stretol s pápežom Františkom a pozval ho na návštevu Ukrajiny. Vo Vatikáne rokoval aj o ukrajinskom mierovom návrhu, informovala agentúra Reuters. Pápežovi Šmyhal odovzdal aj dary, ktoré sú spojené s vojnovým konfliktom v jeho krajine.

Ukrajinský premiér sa stretol s pápežom Františkom, pozval ho na Ukrajinu
TASR/AP

Na tlačovej konferencii po rokovaní vo Vatikáne Šmyhal povedal, že stredajší telefonát ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom bol veľmi produktívny a mohol by znamenať začiatok pozitívneho vývoja vo vzájomných vzťahoch.

Pápež dostal pozvanie na Ukrajinu už niekoľkokrát, uviedlo ukrajinské veľvyslanectvo vo Vatikáne. Pápež mnohokrát vo svojich vystúpeniach vyzval na ukončenie vojny a kritizoval utrpenie, ktorému čelí ukrajinský ľud kvôli ruskej invázii. Cestu na Ukrajinu nikdy úplne nevylúčil. Niekoľkokrát povedal, že by však chcel ísť aj do Moskvy a rokovať v oboch metropolách o mieri.

Šmyhal priviezol pápežovi dary spojené s konfliktom, napríklad vázu v podobe kohúta, ktorá zostala neporušená po ruskom bombardovaní pri Kyjeve, či knihu s fotografiami z vojny. Od pápeža dostal bronzovú plastiku v podobe kvetu s nápisom Mier je krehký kvet.

Šmyhal v stredu vystúpil aj na taliansko-ukrajinskej konferencii o obnove Ukrajiny. Podporu mu tam vyjadrila talianska premiérka Giorgia Meloniová, podľa ktorej budúcnosť východoeurópskej krajiny spočíva v čoraz väčšej integrácii do únijných inštitúcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok