V Poľsku spadol nešpecifikovaný vojenský objekt. Má ísť o raketu, ktorá sa zapichla do zeme

ta3 čtk
27.4.2023 11:38

V lese neďaleko Bydgoszczy na severozápade Poľska ľudia pred niekoľkými dňami našli neznámy kus vojenskej techniky. Podľa rozhlasovej stanice RMF FM ide o niekoľkometrovú strelu zem-vzduch, ktorá sa zarazila do zeme. Zrejme sa tam dostala po testoch obranných systémov, ktoré Poľsko kupuje pre svoju armádu, a vojaci ju pravdepodobne vystrelili počas cvičenia.

Nález vyvolal v Poľsku veľkú pozornosť po tom, čo na východe krajiny vlani v novembri nedopatrením dopadla podľa všetkého raketa ukrajinskej protileteckej obrany a zomreli kvôli tomu dvaja ľudia.

RMF FM na svojich internetových stránkach uvádza, že objekt v lese súvisí s vytváraním moderného systému protileteckej obrany v Poľsku. Poľská armáda v poslednej dobe urýchlila budovanie štítu, ktorý má krajinu chrániť pred útokmi z rakiet a lietadiel. Zatiaľ nie je celkom jasné, či v lese pri dedine Zamość ležiacej neďaleko Bydgoszcza dopadla antiraketa alebo objekt, ktorý mal byť cieľom. Ako sa dostal do oblasti mimo vojenského priestoru, budú poľské úrady vyšetrovať.

Strela sa do lesa zrútila už pred nejakým časom, podľa RMF FM však nemožno povedať, či ide rádovo o dni alebo týždne. Ľudia si pôvodne si mysleli, že ide o dron, potom sa objavili špekulácie, že to môžu byť zvyšky leteckej strely. Na predmete sú nápisy v ruštine. Agentúra Reuters píše, že poľské ministerstvo obrany a vnútra hovorí len o "vojenskom objekte", bližšie informácie k nemu tieto rezorty zatiaľ neuviedli. Prokuratúra v Gdansku uviedla, že na mieste sa nenašli žiadne stopy výbušnín.

Miesto, kde bol nájdený, sa nachádzajú stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou, ktorá už 14 mesiacov vzdoruje ruskej agresii, aj od Bieloruska alebo ruskej Kaliningradskej oblasti. Vzťahy Varšavy s Moskvou aj Minskom sú pod bodom mrazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok