Rusi sa v Záporožskej elektrárni chystajú na ukrajinský útok, na strechách vybudovali palebné pozície

TA3 ČTK
27.4.2023 10:59

Ruské jednotky, ktoré okupujú Záporožskú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny, sa chystajú na obranu pred očakávanou ofenzívou ukrajinskej armády, upozornila britská vojenská rozviedka. Začlenenie najväčšej jadrovej elektrárne v Európe do taktických obranných plánov podľa nej zvyšuje riziko poškodenia jej bezpečnostného systému, hoci priame poškodenie reaktorov je nepravdepodobné.

Sky News: Rusko bude v elektrárni v Záporoží používať vlastné jadrové palivo
TASR/AP

Satelitné snímky podľa rozviedky zachytávajú, že Rusi vybudovali na strechách niekoľkých zo šiestich jadrových blokov elektrárne palebné pozície z vriec s pieskom. Rusko okupuje elektráreň od vlaňajšieho marca, ale toto je prvý náznak toho, že budovy reaktorov sú skutočne začlenené do taktických obranných plánov.

Rusko pravdepodobne vybudovalo tieto bojové pozície na strechách jadrových blokov, pretože ho čoraz viac znepokojuje vyhliadka na veľkú ukrajinskú ofenzívu. Tento krok veľmi pravdepodobne zvyšuje riziko poškodenia bezpečnostných systémov elektrárne, pokiaľ sa u nej bude bojovať, uviedla britská tajná služba. Priame katastrofické poškodenie reaktorov je však podľa nej nepravdepodobné podľa väčšiny možných scenárov zahŕňajúcich pechotné zbrane, pretože konštrukcie blokov sú veľmi silne vystužené.

Ruská redakcia BBC dodala, že hoci stúpa riziko poškodenia elektrárne počas bojov, opakovanie katastrofy v Černobyľskej jadrovej elektrárni z roku 1986 je sotva možné, pretože sama konštrukcia jadrovej elektrárne bola výrazne posilnená a mala by odolať aj priamemu zásahu z dela.

O bojových prípravách v Záporožskej jadrovej elektrárni sa pred týždňom zmienil aj šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Podrobnosti neuviedol, ale posťažoval sa na pokračovanie ostreľovania okolia elektrárne a vyjadril znepokojenie ohľadom jej bezpečnosti, pripomenula agentúra Unian. Dodala, že podľa ukrajinských úradov je situácia v elektrárni čím ďalej tým nebezpečnejšia aj bez aktívnych bojov. Stav bezpečnostných systémov sa totiž bez náležitej údržby postupne zhoršuje a osadenstvo elektrárne je v ustavičnom strese. Vojna Ruska proti Ukrajine vo štvrtok pokračuje 428. dňom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok