Nočná mora, nič podobné sme nikdy nevideli, popisujú evakuovaní Briti situáciu v Sudáne

TA3 ČTK
27.4.2023 10:28

Z boja zmietaného Sudánu sa podarilo dostať už niekoľkým stovkám Britov. Väčšina z nich podnikla nebezpečnú cestu cez množstvo vojenských kontrolných stanovísk a ocitli sa uprostred pokračujúcich ozbrojených stretov.

Nočná mora, nič podobné sme nikdy nevideli, popisujú evakuovaní Briti situáciu v Sudáne
TASR/AP

Dostali sa až na leteckú základňu Vádí Sídná, ktorá sa nachádza severne od Chartúmu, a to v nádeji, že nastúpia na záchranný let zo Sudánu na Cyprus. Bola to nočná mora, popísali mnohí britskému denníku The Guardian. Medzi tými, ktorí v stredu popoludní pristáli na letisku Stansted v Británii, boli aj ženy a malé deti, vrátane detí v kočíkoch. Muž, ktorý dorazil prvým letom, popísal svoje zúfalstvo, keď sa snažil opustiť Chartúm. Sudánsku metropolu nazval "mestom duchov".

"Je fantastické byť späť. Bola to nočná mora. Nikdy predtým sme nič podobné nevideli," uviedol muž, ktorý nepovedal svoje meno. "Ocitol som sa uprostred konfliktu. Dochádzalo k bombardovaniu, ostreľovaniu. Ostreľovali aj dom vedľa nás. Bolo to ako vo filme s Jamesom Bondom," dodal. "Sme veľmi vďační britským vojakom a vojačkám, ktorí riskovali životy, aby dorazili do Sudánu a pomohli nám dostať sa preč. Zostalo tam uviaznutých viac ľudí. Mali sme veľké šťastie, ale nie všetci mali také šťastie ako my," doplnil jeden z evakuovaných. .

Britsko-sudánsky otec troch detí, ktorý žil 16 rokov v Toxtethe pri Liverpoole, opísal, že ho po ceste na leteckú základňu zahliadli príslušníci polovojenských Jednotiek rýchlej podpory (RSF). "Zahliadli nás štyrikrát, pretože ale videli, že mám deti, nechali nás ísť," uviedol Munzir Salman. Tridsaťsedemročný muž, ktorý má dvojité občianstvo, podnikol nebezpečnú cestu po tom, čo sa ich dom v Chartúme ocitol uprostred prestrelky. "Bolo to hrozné. Som slobodný otec troch detí, tak som ale musel kvôli nim zostať v pokoji. Hovoril som im, že je to ako hra," dodal.

Ako napísal denník The Guardian, niektorým sa potom stalo, že sa vydali na nebezpečnú cestu na základňu a následne im bolo povedané, že záchranný let nie je pre nich. Napríklad Babiker Mohamed, britský občan teraz zdržiavajúci sa v meste Stoke-on-Trent uviedol, že jeho žena Gayda a dvaja synovia vo veku desať a šesť rokov, cestovali do Vádí Sídna päť hodín. Na evakuačný let sa ale nedostali, vraj kvôli tomu, že Mohamed nebol s nimi.

Jeho rodina má síce platné víza pre vstup do Británie, ale im bolo povedané, že musia mať so sebou držiteľov britského pasu, aby mohli letieť záchranným letom. Podľa lekárky Nadiy Baasherovej, ktorá pracuje v Londýne, zostalo v Sudáne uväznených 75 jej kolegov z NHS. Aj ona popísala, že panujú zmätky okolo toho, kto je oprávnený dostať sa do záchranného letu. Mnohí ľudia sa ale vydali na leteckú základňu aj s tým rizikom, že sa do lietadla nemusí dostať.

Británia, Francúzsko a Kanada pokračovali v evakuáciách svojich občanov z boja zmietaného Sudánu, kde do štvrtkovej polnoci platí len čiastočne dodržiavané prímerie. Jeho predĺženie sa snaží vyjednať Washington a niekoľko afrických krajín. Británia, ktorá vo štvrtok zo severoafrickej krajiny podľa Reuters dostala 897 ľudí, varovala, že po konci pokoja zbraní už nebudú evakuácie možné. Francúzske ministerstvo zahraničia potvrdilo evakuáciu 936 ľudí rôznych národností. Zo Sudánu dostala 100 svojich občanov aj Kanada. Do Česka tiež v poriadku dorazil tretí z evakuovaných Čechov, jedná sa o zdravotníka, povedal hovorca ministerstva zahraničia. Ďalší dvaja Česi čakajú na pokyn od Turecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok