Obete aj zranení. Pozrite si chronológiu najväčších banských nešťastí na Slovensku

ta3 TASR
26.4.2023 20:27

Deväť zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch. Na mieste došlo k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Informovala o tom tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Obete aj zranení. Pozrite si chronológiu najväčších banských nešťastí na Slovensku
TASR - Martin Baumann

Pozrite si výberovú chronológiu najväčších banských nešťastí na Slovensku.

4. októbra 1917 - Baňou Handlová otriasol výbuch plynu, ktorý si vyžiadal šesť obetí.

1924 - V Západnej bani Handlová spadla jednému z baníkov na porube benzínová lampa a rozbila ochranné sklo. Plameň lampy vyvolal výbuch metánu, pri ktorom zahynuli traja ľudia, ďalší podľahol zraneniam o dva dni.

16. januára 1929 - Až 15 baníkov zahynulo pri výbuchu metánu v Južnej bani Handlová. Príčiny výbuchu sa nezistili.

21. marca 1945 - Výbuch metánu vo Východnej bani Handlová si vyžiadal životy siedmich baníkov a štyroch nemeckých vojakov.

15. augusta 1963 - V bani Lehota v Novákoch nastal prieval zavodneného kameninového materiálu. Vodná masa spolu s blatom a štrkmi rýchlo zaplnila slepé krídlo aj celý priestor samotného stenového porubu. Z 20 baníkov, ktorí boli na pracovnej zmene, neprežili katastrofu 13.

31. decembra 1979 - Pri prievale bahna v bani Handlová zahynul 42-ročný baník. O sedem rokov neskôr v čase osláv Dňa baníkov zavalilo v tej istej bani jeho 25-ročného syna.

8. septembra 1992 - Prieval vôd a bahna v bani Handlová pripravil o život štyroch baníkov.

26. apríla 1998 - Hlásenie o smrteľnom úraze prišlo z Bane Dolina vo Veľkom Krtíši. Pri závale prišiel o život 23-ročný baník. Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici oznámil, že okrem spomínaného smrteľného úrazu zranenie na druhom ťažobnom úseku Bane Dolina utrpel ďalší baník, ktorého previezli na pozorovanie do nemocnice. Tretí muž vyviazol zo závalu bez ujmy na zdraví.

29. januára 2001 - V rudnej bani Rozália v Hodruši-Hámroch v okrese Žarnovica zahynul pri závale predák-lamač 28-ročný Erik B. a zranil sa 36-ročný Milan V. K závalu došlo po tom, keď sa náhle uvoľnil nadrozmerný kus horniny.

16. novembra 2006 - Pri prievale rozbahnených hornín v Bani Nováky zahynuli štyria baníci. Havária sa stala o 06.45 h v 7. ťažobnom úseku na mechanizovanom stenovom porube. Asi 200 metrov pod zemou došlo k náhlemu prievalu nadložných zvodnených hornín.

10. augusta 2009 - Pri likvidácii požiaru v časti Východnej šachty Bane Handlová približne 330 metrov pod zemou došlo k výbuchu, ktorý si vyžiadal životy 20 osôb - 11 banských záchranárov a deväť civilných baníkov. Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Ďalší deviati baníci boli ľahšie zranení. Ide o najväčšiu banskú tragédiu v histórii priemyselnej ťažby na Slovensku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok