V Bani Nováky boli asi štyri hodiny pred výbuchom poslanci. Vtedy nič nehrozilo, hovorí Galek

ta3/Soňa Búranová
26.4.2023 20:47

V Bani Nováky došlo v stredu k rozsiahlemu požiaru, ktorý zranil deväť osôb. Štyri sú v ohrození života. Len niekoľko hodín predtým sa na mieste nachádzali poslanci hospodárskeho výboru, ktorí prišli na poslanecký prieskum. Viac o tom v Téme dňa povedali Peter Kremský a Karol Galek.

Boli na mieste výbuchu

Peter Kremský uviedol, že je o situácii informovaný. V bani sa v stredu na pozvanie spoločnosti Hornonitrianske bane konal bežný poslanecký prieskum. Poslancov zaujímalo, ako prebieha utlmovanie ťažby a príprava na uzavretie bane na konci tohto roka.

"Výroba je v útlme, ale do konca roka bude prebiehať výroba elektrickej energie z uhlia. Uhlie sa ďalej ťaží. V zime ho bolo treba viac, keďže bol nedostatok elektrickej energie. Ukončená výroba bude až v novembri tohto roka," uviedol.

Nehoda by proces zatvárania bane nemala ovplyvniť, keďže ide podľa nastaveného plánu. To znamená, že skoršia odstávka nie je v pláne. Dodal, že poslanci sa v stredu boli pozrieť aj priamo v bani, dokonca sa nachádzali aj na mieste výbuchu. "Bola to vážna skúsenosť, je to tvrdá práca vo veľkom teple. Miesto, kde sa to stalo, sa nachádza zhruba 2,5 až 3 kilometre pešo od východu z bane. Mám veľký rešpekt k ľuďom, ktorí utrpeli zranenia, a potom sa museli odtiaľ dostať pešo von," dodal.

Kremský sa k tomu vyjadril aj na sociálnej sieti.

Nešťastie môže spôsobiť jediná iskra

Prieskumu sa zúčastnil aj Karol Galek, bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva. Taktiež informoval, že išlo o štandardný poslanecký prieskum. "Boli sme priamo na tom mieste, štyri hodiny predtým, ako došlo k výbuchu. Všetky predpisy boli dodržané. Priebežne bola monitorovaná aj hladina metánu. Keď sme tam my boli, tak naozaj nič nehrozilo. Úprimne ma mrzí toto nešťastie. Verím, že všetci zranení baníci budú v poriadku," uviedol. 

Hovorí, že bane sú miestom, kde sa môžu vytvárať a akumulovať plyny ako metán. V tejto súvislosti, ak dôjde k iskre, a metánu je tam viac, ako by malo, "takéto nešťastie je na svete". "Mrzí ma, že k nešťastiu došlo tak krátko pred uzatvorením bane," konštatoval. 

Nechápe však, že k nemu vôbec došlo. Zopakoval, že žiadne bezpečnostné predpisy neboli porušené. "Keď sme tam boli, nič nenasvedčovalo tomu, že by k takémuto niečomu mohlo dôjsť," doplnil. Poďakoval sa záchranným zložkám, keďže sa im podarilo dostať baníkov von včas.

Celý rozhovor s Karolom Galekom si môžete pozrieť nižšie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok