Povedie telefonát Siho a Zelenského k mieru? Na toto tvrdenie je priskoro, reagujú USA

ta3 tasr
26.4.2023 17:28

Hovorca Bieleho domu John Kirby v stredu vyhlásil, že je ešte príliš skoro povedať, či telefonický rozhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga bude viesť k mierovému návrhu. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Spojené štáty odsúdili zadržanie amerického novinára denníka WSJ v Rusku
TASR/AP

Kirby tiež uviedol, že Spojené štáty tento telefonát "privítali". Išlo o prvý rozhovor medzi oboma lídrami od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v stredu na Twitteri oznámil, že mal "dlhý a zmysluplný" telefonický rozhovor s čínskym prezidentom a dúfa, že to bude impulz vo vzťahoch s Čínou.

Podľa čínskych štátnych médií prezident Si počas telefonátu povedal, že Čína bude "ďalej presviedčať (bojujúce strany) na mier, presadzovať rokovania a vyvíjať vlastnú snahu na čo najskoršie zastavenie vojny a obnovenie mieru". Si zároveň ubezpečil Zelenského, že Čína je vo vojnovom konflikte na Ukrajine neutrálna.

Peking vo februári predložil svoj 12-bodový mierový plán na politické urovnanie medzi Moskvou a Kyjevom. Oficiálne Čína zastáva k ruskej agresii voči Ukrajine neutrálny postoj, ale Západ ju považuje za spojenca Ruska. Samotná Moskva tiež nevynechá žiadnu príležitosť deklarovať svoje partnerstvo s Pekingom, napísala agentúra AP.

Ázijská dopisovateľka Sky News Helen-Ann Smithová už predtým uviedla, že je nepravdepodobné, že výsledkom rozhovoru prezidentov bude nejaká zmena. "Akékoľvek podmienky, ktoré dovoľujú Rusku zachovať si tvár alebo napadnuté územie, pravdepodobne nebudú prijateľné pre Ukrajinu," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok