Komu patrí Krym, pýtali sa Lulu. Neodpovedal, no podporuje koniec vojny na Ukrajine

ta3 čtk
26.4.2023 15:34

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva na tlačovej konferencii v Madride odmietol povedať, komu podľa jeho názoru patrí ukrajinský polostrov Krym. Ten od roku 2014 okupuje ruská armáda. Podľa Lulu to bude otázka rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, napísala agentúra Reuters.

Komu patrí Krym, pýtali sa Lulu. Neodpovedal, no podporuje koniec vojny na Ukrajine
TASR/AP

Chce mierovú skupinu

V rusko-ukrajinskom konflikte "nemá cenu hovoriť, kto má pravdu a kto sa pomýlil", vyhlásil tiež Lula podľa agentúry AFP. Španielsky premiér Pedro Sánchez ocenil, že Brazília odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a podporuje medzinárodný poriadok založený na práve.

"Nikto nemôže spochybniť, že Brazílčania odsudzujú narušenie územia Ukrajiny Ruskom. Táto chyba sa stala, vojna začala," uviedol Lula, citovaný AFP. "Teraz už nemá cenu hovoriť, kto má pravdu a kto sa pomýlil. Čo treba teraz urobiť, je ukončiť vojnu," povedal Lula na spoločnej tlačovej konferencii so Sánchezom.

V Madride brazílsky prezident znovu vyzval na vytvorenie mierovej skupiny krajín, ktorá by podporila rokovania o prímerí medzi Ruskom a Ukrajinou. Lula už skôr spomenul, že v skupine by mohli byť Čína a India.

Lula povedal, že mu neprináleží komentovať, komu patrí ukrajinský polostrov Krym. "To je vec diskusie medzi Ruskom a Ukrajinou," uviedol brazílsky prezident. Podľa neho obe krajiny budú rokovať aj o ďalších územiach či o vzťahu k Severoatlantickej aliancii.

Pobúril výrokmi

Sánchez ocenil záujem Brazílie prispieť k dosiahnutiu mieru na Ukrajine. Dodal, že latinskoamerická krajina na pôde Valného zhromaždenia OSN hlasovala za rezolúcie, ktoré odsudzovali napadnutie Ukrajiny, a dala tak jasne najavo, že podporuje medzinárodný poriadok založený na práve.

Po rokovaní s Lulou Sánchez dodal, že Brazília je mocnosťou, s ktorou treba spolupracovať napríklad v ekonomike či ochrane klímy. Lula v stredu končí svoju cestu po Európe, kde popri Španielsku navštívil aj Portugalsko. Jedná sa o najbližších partnerov Brazílie na kontinente. Španielsko a Portugalsko majú však k Ukrajine odlišný postoj ako latinskoamerická krajina a oba štáty Kyjevu dodali zbrane, napríklad tanky Leopard 2.

Lula v polovici apríla vzbudil kontroverzie počas svojej návštevy Pekingu, keď vyhlásil, že Spojené štáty by mali prestať "rozdúchať vojnu" a Ukrajina a Európska únia by mali "začať hovoriť o mieri", pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok