Nemecká ekonomika porastie tento rok rýchlejšie, zmierni sa aj inflácia

TA3 ČTK
26.4.2023 14:54

Nemecká ekonomika v tomto roku vykáže rast o 0,4 percenta, nie o 0,2 percenta, ako predstavoval doterajší odhad. V stredu to pri predstavovaní jarnej prognózy hospodárskeho vývoja oznámil spolkový minister hospodárstva Robert Habeck.

Povedal tiež, že mierne rýchlejšie bude aj tempo spomaľovania inflácie, ktorej miera by tento rok mala predstavovať 5,9 percenta. Doteraz sa počítalo so šiestimi percentami. V budúcom roku inflácia podľa aktualizovaných odhadov vlády klesne na 2,7 percenta.

"V porovnaní s bežnými rokmi by nebol výhľad rastu ekonomiky o 0,4 percenta samozrejme vôbec uspokojivý, ale vzhľadom na to, čoho sme sa ešte v zime museli obávať, je to významné," povedal Habeck. "Ukázalo sa, že nemecké hospodárstvo je prispôsobivé a odolné tlakom. Postupné zotavovanie, ktoré sme videli v prvom štvrťroku, naďalej pokračuje," povedal o dôvodoch priaznivejšieho výhľadu na tento rok.

Aktualizovaný výhľad počíta aj s priaznivejším poklesom miery inflácie. Zimný odhad vlády vychádzal zo šiestich percent na tento rok a 2,8 percenta na budúci rok. Prognóza naopak znížila odhad hospodárskeho rastu na budúci rok, a to na 1,6 z doterajších 1,8 percenta. Habeck na tlačovej konferencii novinárom povedal, že Nemecko v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu čelí mimoriadne zložitým vplyvom a problémom. Uviedol tiež, že na ekonomiku dopadajú aj demografické zmeny nemeckej populácie, ktorá starne.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe. Rast nemeckej ekonomiky vlani podľa spolkového štatistického úradu spomalil na 1,8 percenta z predminuloročných 2,6 percenta. Podľa nemeckej centrálnej banky sa ekonomika vrátila v tohtoročnom prvom štvrťroku k rastu, vlani v záverečnom kvartáli oproti predchádzajúcim trom mesiacom klesla o 0,4 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok