Obchod sa odkladá. Britský regulátor zablokoval Microsoftu zámer prevziať firmu Activision Blizzard

TA3 ČTK
26.4.2023 14:00

Britský protimonopolný úrad zablokoval americké softvérové spoločnosti Microsoft zámer prevziať za 69 miliárd dolárov (firmu na vývoj počítačových hier Activision Blizzard).

Obchod sa odkladá. Britský regulátor zablokoval Microsoftu zámer prevziať firmu Activision Blizzard
TASR/AP

Transakcia by podľa neho zmenila budúcnosť rýchlo rastúceho trhu s cloudovými hrami, čo by v nasledujúcich rokoch viedlo k obmedzeniu inovácie ak menšiemu výberu pre britských hráčov, uviedol úrad v tlačovej správe. Firmy sa proti rozhodnutiu chcú odvolať.

Ku konečnému rozhodnutiu regulačný úrad došiel po tom, čo Microsoft podľa neho neodstránil obavy, že spojenie firiem naruší hospodársku súťaž pri cloudových a konzolových hrách. CMA vo februári po hĺbkovom skúmaní uviedol, že transakcia by mohla podľa neho oslabiť "dôležité súperenie" medzi konzolami XBox od Microsoftu a PlayStation od spoločnosti Sony a viesť k vyšším cenám, zníženiu výberu a k obmedzeniu inovácií.

Akvizíciu vydavateľa interaktívneho zábavného obsahu Activision Blizzard spoločnosť Microsoft oznámila vlani v januári. Activision Blizzard stojí napríklad za hrami Call of Duty alebo Candy Crush. 

Spojenie firiem podľa ich predstáv urýchli rast hernej divízie Microsoftu. Po dokončení transakcie by Microsoft bol treťou najväčšou hernou firmou na svete podľa výšky tržieb za spoločnosťami Tencent a Sony.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok