O Bachmut a Marjinku na východe Ukrajiny sa tvrdo bojuje. Kyjev uvádza, že ruské útoky odráža

TA3 ČTK
26.4.2023 08:11

O Bachmut a Marjinku v Donbase na východe Ukrajiny sa ďalej tvrdo bojuje, ale ruské útoky obrancovia odrazili, uviedol v stredu ráno ukrajinský generálny štáb v prehľade situácie na bojisku. Z neho podľa ruskej redakcie BBC vyplýva, že k žiadnym podstatným zmenám na fronte za uplynulých 24 hodín nedošlo.

O Bachmut a Marjinku na východe Ukrajiny sa tvrdo bojuje. Kyjev uvádza, že ruské útoky odráža
TASR/AP

Rusko od začiatku vojny prišlo o 188.410 zabitých a zranených vojakov, z toho 640 v utorok, tvrdí ukrajinské velenie. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

"Hlavné úsilie nepriateľ sústreďuje na vedenie útočných operácií pri Bachmute, Avdijivke a Marjinke. Ukrajinské jednotky počas uplynulého dňa na týchto úsekoch odrazili 39 útokov nepriateľa. Najzúrivejšie boje sa vedú o Bachmut a Marjinku," píše generálny štáb.

O Bachmute uvádza len, že boje pokračujú, bez podrobností ohľadom postupu nepriateľa v meste. Ruské útoky severozápadne a južne od Bachmutu, svedčiace o pokračujúcich pokusoch dokončiť obkľúčenie ukrajinských obrancov, boli podľa štábu odrazené, rovnako tak ako útoky v Marjinke a pri Avdijivke, poznamenala BBC.

Experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v pravidelnej analýze potvrdzujú, že žoldnieri z ruskej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny prenikli za železnicu, ktorá pretína Bachmut od severu na juh, a ukrajinskí obrancovia ovládajú už len západnú časť mesta asi dva kilometre z východu na západ; celý Bachmut z východu na západ meria asi sedem kilometrov. ISW tiež odkazuje na oznámenie ruských blogerov ohľadom postupu žoldnierov od stanice, o ktorú sa bojovalo niekoľko dní, ďalej na západ. Ukrajinské jednotky podnikli severozápadne od mesta protiútok, aby zatlačili Rusov od zásobovacej cesty.

Ťažké boje na krátku vzdialenosť pokračujú v Bachmute aj podľa britskej vojenskej rozviedky, ktorá pripomína, že mesto je pod útokom už viac ako 11 mesiacov. Ako také sa stalo súčasťou hlbšieho obranného pásma ukrajinskej armády, ktoré zahŕňa aj mesto Časiv Jar na západe.

"Kľúčovou udalosťou posledného týždňa boli boje na okrajoch mesta, najmä pri obci Chromove, kde sa Ukrajina snaží udržať kontrolu nad svojou zásobovacou trasou (na ceste) 0506," píše Londýn. Chromove leží na západe Bachmutu, len niekoľko kilometrov od centra mesta. Ďalšie možnosti zásobovania cez nespevnené cesty ukrajinským jednotkám pravdepodobne podľa britskej vojenskej rozviedky komplikuje blato a bahno. "Situácia je v Bachmute je naozaj veľmi zložitá," povedal veliteľ Síl špeciálnych operácií (SSO) ukrajinskej armády Viktor Chorenko, ktorý podľa stredajšieho príspevku SSO na telegrame mesto a tamojších vojakov navštívil. Chorenko na mieste zdôraznil význam operácií špecializovaných jednotiek pri obrane Bachmutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok