Agentúra pre energiu odhaduje, že každé piate predané auto tento rok bude elektromobil

TA3 ČTK
26.4.2023 08:50

Zhruba každé piate tento rok predané auto bude v celosvetovom meradle elektromobil. V stredu zverejnenom výhľade to odhaduje Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Predaj áut na elektrický pohon sa podľa nej zvýši o 35 percent na 14 miliónov vozidiel. Znamenalo by to, že elektromobily budú mať 18 percent trhu. Pre porovnanie - v roku 2020 mali štvorpercentný trhový podiel.

Prechod na vozidlá s elektrickým pohonom zníži podľa IEA celosvetový dopyt po rope najmenej o päť miliónov barelov denne. Cez polovicu elektromobilov na cestách po celom svete zatiaľ jazdí v Číne, ktorá dominuje aj celosvetovej výrobe batérií. Pred konkurentmi si vedľa technológií utvára náskok aj v dodávateľskom reťazci. Vlani sa na globálnom predaji elektromobilov podieľala 60 percentami.

Takmer dve tretiny elektrických modelov v Číne aj v Európe a znateľne viac v Spojených štátoch tvoria športovo-úžitkové vozidlá (SUV) a veľké automobily. "Mimo Čínu je k masovému rozšíreniu elektromobilov potrebné, aby subdodávatelia ponúkali cenovo dostupné a konkurencieschopné varianty," uvádza správa IEA.

V rozvojových krajinách a mladých trhových ekonomikách prevažujú dvojkolesové alebo trojkolesové elektrické dopravné prostriedky nad osobnými automobilmi. Viac ako polovica tohtoročných registrácií trojkolesových vozidiel v Indii bude podľa IEA na elektrický pohon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok