Obmedzenie emisií aj uhlíkové clo. EÚ schválila ďalšiu časť balíka klimatických noriem

ta3 čtk
25.4.2023 11:12

Krajiny Európskej únie definitívne schválili ďalšiu časť balíka klimatických noriem, s pomocou ktorých chcú do konca desaťročia významne obmedziť emisie skleníkových plynov. Únijní ministri formálne potvrdili reformu trhu s emisnými kvótami, ktorá počíta so spoplatnením emisií z vykurovania budov a cestnej dopravy od roku 2027 a koncom bezplatných kvót v roku 2034.

Obmedzenie emisií aj uhlíkové clo. EÚ schválila ďalšiu časť balíka klimatických noriem
TASR/AP

EÚ takisto zavedie takzvané uhlíkové clo a vytvorí sociálny klimatický fond, ktorý má okrem iného pomôcť zmierniť dopady očakávaného zdraženia tepla pre domácnosti. Nová podoba trhu s emisnými kvótami počíta tiež s postupným zahrnutím lodnej dopravy do plateného systému. Európsky parlament už normy schválil minulý týždeň, môžu teda nadobudnúť účinnosť.

Súprava klimatických noriem označovaná ako Fit for 55 má priblížiť EÚ k cieľu znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o aspoň 55 percent oproti roku 1990. Všetky zmeny pravidiel podporila jasná väčšina členských krajín, iba Poľsko bolo podľa webových stránok Rady EÚ u väčšiny schvaľovaných noriem proti alebo sa zdržalo hlasovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok