Ľudia ohrození chudobou dostanú jednorazovú dotáciu sto eur. Môžu o ňu požiadať na úradoch práce

ta3 TASR
26.4.2023 07:34

Nízkopríjmové domácnosti, ktoré vlani nedostali inflačnú pomoc, budú mať nárok na jednorazovú dotáciu 100 eur. Zároveň môžu dostať niektoré rodiny so školopovinnými deťmi jednorazovú dotáciu 160 eur. Vyplýva to z novely nariadenia vlády SR z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú schválil s pripomienkou kabinet dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

Návrh sa týka domácností, ktorých priemerný mesačný príjem za posledného pol roka bol najviac 1,81-násobok životného minima (424,30 eur) a ktorým sa vlani neposkytla inflačná pomoc, uviedol rezort práce v predkladacej správe k naradeniu. O dotáciu budú môcť domácnosti požiadať už v máji, najneskôr do konca júla. Štátny rozpočet bude stáť táto pomoc približne päť miliónov eur.

Kompenzácie sa podľa dočasne povereného ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) týkajú najmä ľudí s príjmom medzi hranicou hmotnej núdze a hranicou chudoby, ktorá je stanovená práve na 1,81-násobok životného minima. Ide však napríklad aj o ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Krajniak spresnil, že sa príjem bude porovnávať so súčtom životného minima všetkých členov rodiny.

Nariadenie vlády obsahuje aj možnosť čiastočnej kompenzácie výdavkov na jedlo školopovinným deťom. Týka sa to detí, ktoré sa nemôžu zúčastňovať na vyučovaní na základnej škole či v predprimárnom vzdelávaní a ktorým sa poskytuje sociálna služba v zariadení podmienenom odkázanosťou, a u ktorých v určitých prípadoch nie je možnosť poskytnutia dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa. Jednorazová dotácia na obedy a iné jedlo bude vo výške 160 eur.

Žiadosť o dotáciu 160 eur treba doručiť do 15. septembra. Jej vzor sa zverejní na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny do 15. augusta.

Celkový vplyv na rozpočet verejnej správy predstavuje viac ako 5,48 milióna eur a týka sa približne 50-tisíc domácností. Nariadenie bude účinné od začiatku mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok