Čo my máme s vojnou na Ukrajine, pýta sa Fico. Myslí si, že vláda by pre ňu ukrývala aj mŕtvoly

ta3
25.4.2023 21:00

Robert Fico si uvedomuje, že sociálny štát nemôže fungovať bez trhového hospodárstva, ale zároveň tvrdí, že ruka trhu nefunguje v krízových situáciách. Vráti sa na tzv. tretiu cestu, čo je kombinácia pravicovej ekonomickej politiky a ľavicovej sociálnej politiky? Je za to, aby sa Ukrajina stala členom Európskej únie a NATO? Hosťom relácie Téma dňa bol Robert Fico (Smer-SD).

tema_dna_119.jpg
TA3

Volebný program strany Smer

Každý dokument prejde významnou oponentúrou, napríklad program o zahraničnej politike, ktorý bol schválený na predsedníctve, bol už oficiálne predstavený aj veľvyslancom EÚ, NATO a Veľkej Británie,“ oznámil Robert Fico, predseda strany Smer-SD. Uviedol, že strana pracuje na tretej kapitole programu, ktorý ich má doposiaľ iba dve. Druhá kapitola sa má zaoberať právnym štátom a demokraciou. „Potom prídu osobitné kapitoly, ktoré sa budú týkať poľnohospodárstva, športu a kultúry,“ dodal.

Pôdohospodárstvo má dostať samostatný dokument, ktorý bude schválený stranou. „Požiadali sme predsedu NR SR, aby zvolal mimoriadnu schôdzu národnej rady,“ uviedol Fico. Myslí si, že najväčší problém Slovenska je zdražovanie, a preto chce, aby na začiatku schôdze sa poslanci venovali zdražovaniu. „Myslíme si, že by sa mohli nájsť hlasy na to, aby sme v utorok schválili v prvom čítaní to, čo potrebujeme kvôli zdražovaniu,“ doplnil predseda.

Presadzujeme to, čo od nás žiada Ústava, ktorá hovorí, že Slovensko má byť sociálny štát, a ten má byť založený na trhovej a ekologicky orientovanej ekonomike,“ tvrdí Fico. Predseda strany kritizuje voľný trh a vinní ho, že zlyhal. Ako príklad uviedol voľný trh s energiami. „Štát musí zohrávať v ekonomike významnú úlohu,“ pokračoval. Smer vraj nebude podporovať ciele, ktoré by znižovali konkurencieschopnosť našej ekonomiky.

Kontaminácia obilia a Ukrajina

Problém nebol v tom, že sa lacné obilie vozilo z Ukrajiny, problém bol v tom, že obrovské množstvo tohto obilia bolo poškodené pesticídmi,“ vyhlásil Fico. Kontrola obilia a múky však podľa povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana preukázali, že potraviny kontaminované nie sú. Fico tento fakt odmietol. „Bol by som opatrný, pretože naša vláda pokiaľ ide o Ukrajinu bude zakrývať aj mŕtvoly,“ myslí si Fico. Následne obvinil americké a čínske spoločnosti z GMO pokusov na ukrajinskom obilí. Takéto potraviny neboli na Slovensku nájdené.

Hosťom druhej časti relácie Téma dňa bol Ľubomír Andrassy, predseda Najvyššieho kontrolného úradu. Celú reláciu nájdete v archíve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok