Podľa voličov by nemal na prezidenta kandidovať ani Biden, ani Trump

ta3 tasr
25.4.2023 18:26

Približne polovica amerických demokratických voličov tvrdí, že prezident Joe Biden by sa nemal vo vo voľbách na budúci rok uchádzať o znovuzvolenie. To je pre 80-ročného Bidena znepokojujúci signál, napísala agentúra Reuters. V utorok zverejnený prieskum urobila so spoločnosťou Ipsos.

Trojdňový prieskum bol dokončený v pondelok, deň pred Bidenovým oznámením, sa bude uchádzať o znovuzvolenie. Podľa výsledkov prieskumu Američania nie sú nadšení z možnej kandidatúry Bidena a jeho predchodcu Donalda Trumpa. Približne dve tretiny opýtaných si neželajú, aby sa niektorý z nich v roku 2024 opäť uchádzal o zvolenie.

V celoštátnom prieskume 44 percent registrovaných demokratických respondentov uviedlo, že Biden by sa nemal uchádzať o druhé funkčné obdobie, v porovnaní s 34 percentami republikánov, ktorí odpovedali, že Trump by nemal znovu kandidovať.

Iba 41 percent opýtaných - 74 percent demokratov a desať percent republikánov - schvaľovalo Bidenov výkon od nástupu do Bieleho domu v januári 2021.

Podľa predpokladov bude mať Biden málo konkurentov v boji o demokratickú prezidentskú nomináciu. Demokratickej strane sa darilo v kongresových voľbách v roku 2022 lepšie, než sa očakávalo. Stratili síce kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, ale udržali si Senát.

Biden je najstaršou osobou v Bielom dome a v prípade druhého štvorročného obdobia bude mať na jeho konci 86 rokov. Až 61 percent registrovaných demokratov v prieskume uviedlo, že je príliš starý na túto funkciu.

To, že je Trump (76) pristarý, si myslí 35 percent registrovaných republikánov.

Trump je favoritom na republikánsku nomináciu a v prieskume mu dalo hlas 50 percent registrovaných republikánov. Guvernérovi štátu Florida Ronovi DeSantisovi dáva prednosť 24 percent republikánskych voličov, aj keď kandidatúru ešte neoznámil.

V hypotetickom súboji zvíťazil medzi registrovanými voličmi Biden so 43 percentami nad Trumpom s 38 percentami. Náskok pred Trumpom mal aj medzi nezávislými voličmi. V inom hypotetickom súboji dvoch kandidátov DeSantis zaostal za Bidenom viac - získal 34 percent oproti Bidenovým 43 percentám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok