Biden ide opäť do volieb. Oznámil oficiálnu kandidatúru na prezidenta USA

ta3 čtk
25.4.2023 12:04

Americký prezident Joe Biden definitívne potvrdil, že sa bude v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie. Po týždňoch špekulácií zahájil predvolebnú kampaň zverejnením trojminútového klipu, v ktorom hovorí o "extrémizme" Republikánskej strany pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa a o potrebe postaviť sa za demokraciu a základné slobody.

Zároveň vyzýva Američanov, aby mu pomohli dokončiť prácu začatú v súčasnom volebnom období. "Každá generácia zažíva okamih, kedy sa musela postaviť za demokraciu. Postaviť za svoje základné slobody. Som presvedčený, že toto je ten náš," uviedol 80-ročný politik Demokratickej strany. "Otázka, ktorej čelíme, je to, či v nasledujúcich rokoch budeme mať viac slobody alebo menej, viac práv alebo menej," hovorí prezident v novom videu.

Novú kandidatúru oznámil presne štyri roky po tom, čo vstúpil do kampane pred minulými prezidentskými voľbami. Vtedy jeho predvolebný klip začínal pasážou o krvavom proteste krajnej pravice v štáte Virgínia a aj tentoraz Biden na úvod spomína to, proti čomu sa chce jasne vymedziť. Video začína zábermi z predminulého vpádu Trumpových stúpencov do sídla Kongresu a následne upozorňuje na reštriktívne kroky republikánov naprieč USA okolo prístupu k potratom, náplne školskej výučby aj účasti vo voľbách.

"Po celej krajine sa extrémisti MAGA (skratka Trumpovho hesla 'urobme Ameriku zase skvelou' - pozn. red.) spájajú, aby napadli tieto základné slobody," uvádza Biden. "Keď som kandidoval na prezidenta pred štyrmi rokmi, povedal som, že sme v bitke o dušu Ameriky. To stále platí," pokračuje.

Biden by sa budúci rok v novembri mohol znovu stretnúť Trumpom, ktorého prieskumy aktuálne favorizujú na zisk nominácie Republikánskej strany. Súčasný šéf Bieleho domu medzitým vo vlastnej strane nečelí žiadnym "vážnym rivalom", píše agentúra AP, a má tak pred sebou hladkú cestu k opätovnej nominácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok