FOTO: Čo sa deje v Sudáne? Štáty sťahujú diplomatov a hlavné mesto zahaľujú mraky dymu

ta3/Alžbeta Múcsková
26.4.2023 00:00

Hlavné mesto Sudánu Chartúm sužujú boje o moc a vedenie krajiny. Rozpory nastali medzi armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF – Rapid Support Forces) a viedli k stovkám mŕtvych a tisíckam zranených. Nepokoje sa začali už v roku 2019 a vzrástli do dlhodobého súboju o moc, a to napriek viacerým snahám z oboch strán vyriešiť konflikt.

FOTO: Čo sa deje v Sudáne? Štáty sťahujú diplomatov a hlavné mesto zahaľujú mraky dymu
TASR/AP

Sudán riadi armáda na čele s generálom Abdelom Fattahom al Burhanom, ktorý zároveň od roku 2019 pôsobí de facto ako prezident krajiny. Armáda spočiatku spolupracovala s polovojenskými silamy RSF, ktoré vedie generál Mohamed Hamdan Dagalo, známy aj pod prezývkou Hemedti. Spojili sa, aby zvrhli predošlého vodcu Omara al Bashoira. Po jeho porážke sa však nevedeli dohodnúť, kto by sa mal stať novým lídrom krajiny.

Generál Burhan povedal anglickému portálu Sky News, že bol ochotný s druhou stranou vyjednávať. "Ak by dohovory obnovili našu krajinu a boli by spravodlivé, je možné ich uskutočniť," dodal. RSF vo verejnom vyhlásení zase povedali, že bojujú za práva svojich ľudí. V apríli sa celá situácia vystupňovala, hlavné mesto Sudánu zachvátili mraky dymu a počet civilných obetí rapídne narástol. Stalo sa tak po prevrate vojenského režimu na občiansky. Jednotky RSF sa mobilizovali a boli nasadené po celej krajine. Podľa hlavnej armády bol tento krok nezákonný. 

Konflikt zasiahol aj civilistov

Aj keď sa zdá, že konflikt je iba medzi dvoma vojenskými útvarmi, boje sa odohrávajú v mestských oblastiach a civilisti sa stali nevedomými obeťami. Nie je presne jasné, kde sú základne RSF, ale zdá sa, že ich bojovníci sa presunuli do husto obývaných oblastí, píše BBC. Civilistov pravdepodobne zasiahli aj letecké útoky sudánskeho letectva, ktoré sa zamerali na Chartúm.

V centre napätia však naďalej ostal konflikt medzi dvoma vojenskými silami o tom, kto prevezme moc a ako by sa zložky mohli spojiť. Armáda očakávala, že by k ich spojeniu mohlo dôjsť už v priebehu dvoch rokov, zatiaľ čo RSF predpokladá, že by to trvalo aj desať rokov. V sobotu 1. apríla mali spoločne podpísať dohodu, no pre nezhody sa to odložilo. O pár dní neskôr boje prepukli do veľkých rozmerov.

Násilné útoky sa začali vo vojenskej základni na juh od Chartúmu. Z ich vypuknutia sa strany navzájom obviňujú, a tak zatiaľ nie je jasné, kto má vyostrenie situácie na svedomí. Boje sa následne rozrástli po celom meste vrátane vojenskej centrály, letiska a prezidentského palácu. Výstrely je počuť po celej krajine, najmä na sever od mesta Merowe a v mestách El Fasher a Nyala.

Bojujúce strany v piatok 21. apríla oznámili dohodu o trojdňovom prímerí, v mnohých častiach sudánskej metropoly Chartúm pokračovali intenzívne boje aj v priebehu soboty. Podobne dopadli aj predchádzajúce dva pokusy o prímerie ohlásené minulý týždeň.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok