Trump dosiahol výrazný náskok medzi republikánmi. Voliči by ho uprednostnili pred DeSantisom

ta3/ ČTK
21.4.2023 20:50

Bývalý americký prezident Trump je aktuálne jasným favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany do prezidentskej voľby. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov prieskumu denníka The Wall Street Journal. Pravdepodobní republikánski voliči v ňom dali prednosť Trumpovi v pomere 51 percent ku 38 percentám pre guvernéra Floridy Rona DeSantisa. Preňho ide o ďalšiu zlú správu po tom, ako ďalší floridskí kongresmani vyjadrili podporu obžalovanému exprezidentovi.

trump
TASR/AP

DeSantis je považovaný za hlavného Trumpovho konkurenta, kandidatúru do Bieleho domu zatiaľ ale nepotvrdil. Prieskumy v uplynulom roku naznačovali, že by v republikánskych primárkach mal šancu na víťazstvo, v posledných týždňoch však dominuje Trump. V aprílovom prieskume spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters ho podporilo 58 percent opýtaných republikánskych alebo nezávislých voličov, zatiaľ čo DeSantisa len 21 percent. 

Nové čísla denníka sú založené na odpovediach 600 pravdepodobných účastníkov republikánskych primárok, ktorí sa vyjadrili niekoľko dní po tom, čo Trump ako prvý exprezident v dejinách USA čelil na súde obžalobe. Z prieskumu vyšiel s 13-bodovým náskokom štyri mesiace po tom, čo tie isté noviny našli 14-bodový náskok pred guvernérom Floridy. Keď si respondenti mohli tento mesiac vybrať z desiatich ďalších kandidátov, Trumpova podpora bola 48 percent, DeSantis mal polovičnú a žiadny z ostatných sa nedostal nad päť percent.

Trump oficiálne oznámil svoju kandidatúru v novembri a nedávno sa objavil na zhromaždeniach po celých Spojených štátoch, zatiaľ čo stupňuje útoky na DeSantisa. Ten sa slovným súbojom s exprezidentom skôr vyhýbá, ako pripomíná WSJ, v snahe neznepriateliť si potencionálnych voličov.

DeSantis v roku 2018 získal post floridského guvernéra aj vďaka podpore vtedjšieho republikánského prezidenta a k Trumpovi ma programovo veľmi blízko. Obaja muži presadzujú protiimigračné opatrenia, spochybňujú vojenskú podporu Ukrajiny a angažujú sa v "kultúrnych vojnách" okolo prístupu ku strelným zbraniam, veľkých sociálnych sieti alebo práv transgenderových osôb. Keď bol DeSantis nedávno upozornený na rozdiely medzi ním a Trumpom, uviedol floridský guvernér, že by postupoval inak na vrchole pandémie covid-19 a že by dal výpoveď epidemiológovi Anthonymu Faucimu, ktorý sa vtedy podieľal na politike federálnej vlády.

DeSantis v poslednej dobe tiež obchádza USA a tento týždeň zavítal do Washingtonu na stretnutie s republikánskými členmi Kongresu. Tesne pred ním a po ňom trojica členov Snemovne reprezentantov za Floridu oznámila, že v nadchájúcej prezidentskej voľbe podporujú Trumpa. DeSantis si pripísal iba podporu od kongresmanky Laurel Leeovej. Podľa spravodajského webu Axios už sa za Trumpa postavilo 45 republikánských členov snemovne a deveť senátorov, zatiaľ čo za jeho potencionálneho vyzývateľa len traja kongresmani a žiadny člen Senátu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok