Podľa Krúpu migrácia nemá ľahké riešenie. Stančík ju považuje za vďačnú tému na strašenie pred voľbami

ta3
24.4.2023 21:26

Liberálna SaS sa obáva, že Európska únia pošle na Slovensko migrantov. Eduard Heger, spolu s českým a poľským premiérom tvrdia, že vojna by sa mala skončiť až vytlačením Rusov z Krymu. No a jeden z čínskych veľvyslancov spochybnil legitímnosť existencie bývalých sovietskych republík mimo dnešných hraníc Ruskej federácie. Rozumie ešte niekto jej jazyku? Hosťami boli Monika Beňová (Smer-SD), Andrej Stančík (Demokrati) a Juraj Krúpa (SaS).

20230424_tema_dna.jpg
TA3

Heger, Morawiecki a Fiala zverejnili list

Stančík považuje list za dobrý signál. „Vieme kam patríme, je to jasný signál podpory Ukrajiny,“ uviedol. Zdôraznil, že Ukrajine je obeť, a že je náš národný záujem, aby Ukrajina neprehrala. „Ak sa Rusko dostane na naše hranice, tak sme skončili ako krajina pre investorov,“ myslí si Stančík.

„My zásadne odmietame ruskú inváziu na Ukrajine,“ vyhlásila Beňová. „Je to v rozpore s medzinárodným právom a je to absolútne nehumánne,“ pokračovala. Zdôraznila, že odmietajú aj anektovanie Krymu. „My tvrdíme aj to, že dodávanie zbraní nie je riešením na ukončenie tohto konfliktu,“ uviedla poslankyňa. Beňová si myslí, že sankcie a „vyhrážanie sa, nie je cesta.“

„Treba ten list vnímať v kontexte ako výhľadovú podporu Ukrajine pred nastávajúcim samitom NATO vo Vilniuse,“ myslí si Krúpa. Podľa neho nie sme prvou krajinou, ktorá takto vyjadrila podporu. „Je to aj signál Rusku, že tu je neutíchajúce podpora Ukrajiny,“ vyhlásil predseda. Myslí si, že takýto „diplomatický signál“ sa dostal aj do Moskvy, ktorá to podľa Krúpu veľmi jasno chápe. „To neznamená, že týmto sa Ukrajina stane členom NATO,“ dodal.

Pomýlený Číňan?

„Čína má trošku ťažké srdce na pobaltské republiky, hlavne na Litvu, ktorá naviazala oficiálne diplomatické vztyky s Taiwanom,“ uviedol Krúpa. Tieto krajiny sú podľa neho skôr pro-Taiwanské a proti čínske. „Preto môže niekedy nastať situácia, že nejaký diplomat sa vyjadrí nediplomatickým jazykom,“ myslí si predseda. „Čínu nemôžme ignorovať, je to ekonomická superveľmoc,“ uviedol Stančík. Výrok čínskeho diplomata štátny tajomník odmietol.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok