Podľa Krúpu migrácia nemá ľahké riešenie. Stančík ju považuje za vďačnú tému na strašenie pred voľbami

ta3
24.4.2023 21:26

Liberálna SaS sa obáva, že Európska únia pošle na Slovensko migrantov. Eduard Heger, spolu s českým a poľským premiérom tvrdia, že vojna by sa mala skončiť až vytlačením Rusov z Krymu. No a jeden z čínskych veľvyslancov spochybnil legitímnosť existencie bývalých sovietskych republík mimo dnešných hraníc Ruskej federácie. Rozumie ešte niekto jej jazyku? Hosťami boli Monika Beňová (Smer-SD), Andrej Stančík (Demokrati) a Juraj Krúpa (SaS).

20230424_tema_dna.jpg
TA3

Migrácia a Slovensko

„Zamyslime sa a spomeňme si, čo sme zažívali pred nedávnom, keď sme mali kontroly na hraniciach,“ povedal Juraj Krúpa, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Migrácia podľa neho svojím spôsobom vyvoláva politickú neistotu. „Migrácia ako taká nemá ľahké riešenie,“ pokračoval. Vadí mu, že spôsob a podmienky prerozdeľovanie migrantov sú nejasné a chýbajú mu podstatné detaily. „Oni vlastne chcú premiestňovať migrantov nútene,“ dodal Krúpa.

„Vôbec nikto v európskom parlamente nehlasoval o komplexnej správe o migračnej a azylovej politike,“ uviedla Monika Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu. V európskom parlamente sa malo minulý týždeň hlasovať o 5 správach, upozornila, že išlo o technické hlasovanie. Parlament podľa nej hlasoval o správach až po skončení trialógu, čo je schvaľovanie medzi inštitúciami EÚ. „Európsky parlament v tejto chvíli schválil technicky, že parlament, komisia a rada si spolu sadnú a budú sa dohadovať na tom, ako budú vyzerať jednotlivé časti, o ktorých sme hlasovali v tých 5 samostatných správach,“ objasnila europoslankyňa.

„Prichádzajú voľby a bude sa strašiť mnohými témami,“ myslí si Andrej Stančík, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. „Migranti sú vďačná téma na strašenie, vždy sme to tu mali,“ pokračoval. Pozíciu vlády považuje za jasnú, konštruktívnu a čitateľnú. „Sme proti povinnému prerozdeľovaniu, ale sme za flexibilnú solidaritu,“ skonštatoval štátny tajomník. Podľa neho to znamená, že chcú posilniť kontrolu vonkajších hraníc Únie.

Podľa Krúpu treba riešiť migráciu na vonkajších hraniciach, avšak upozornil, že krajiny ako sú Nemecko a Rakúsko majú kontroly na svojich hraniciach. „Sú to krajiny, ktoré nedodržiavajú Schengen,“ uviedol. Myslí si, že je potrebné, aby sa EÚ tejto téme venovala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok