Ukrajina poprela, že na výročie invázie plánovala útoky hlboko v Rusku

ta3 tasr
24.4.2023 18:07

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak odmietol v pondelok správu, podľa ktorej Ukrajina na prvé výročie ruskej invázie plánovala útoky v ruskom vnútrozemí. Informujeme podľa stanice CNN a denníka Washington Post.

ONLINE: Štáb ta3 je na Ukrajine. Ako to vyzerá u nášho suseda rok po invázii?
TASR/AP

Podoľak označil pondelkovú správu Washington Post za "zvláštnu mediálnu senzáciu". Americký denník s odvolaním sa na uniknuté dokumenty tajných služieb USA uviedol, že riaditeľ ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov dal jednému zo svojich dôstojníkov pokyn "pripraviť sa na hromadné útoky 24. februára... so všetkým čo HUR má".

Údajné vyjadrenie Budanova je v utajenej správe americkej Agentúry pre národnú bezpečnosť (NSA), napísal Washington Post. Doplnil, že 22. februára "CIA rozposlala novú tajnú správu: HUR 'na žiadosť Washingtonu súhlasila s odložením úderov' na Moskvu". Ukrajinskí predstavitelia podľa denníka zvažovali aj námorný útok v čiernomorskom prístavnom meste Novorossijsk. Išlo by o symbolickú operáciu s cieľom demonštrovať schopnosť Ukrajiny útočiť na nepriateľskom území.

Uniknuté dokumenty nevysvetľujú, kto presne zasiahol a prečo Ukrajinci svoje plány neuskutočnili, dodal Washington Post. Budanov ani predstavitelia USA sa k správe nevyjadrili. "Mám jednoduchú otázku. Prečo by sme to potrebovali urobiť? Akú úlohu by takáto jednorazová akcia vyriešila? Zmenila by priebeh vojny? Donútila by Rusov utiecť? Ukončila by potrebu zbraní?" napísal Podoľak na Twitteri.

Podľa neho takéto správy majú jediný význam – v západných metropolách potvrdzujú verejnú mienku v tom, že Ukrajina je nerozumná, infantilná a impulzívna krajina a je nebezpečné zveriť jej silné zbrane. "Ukrajina to vidí inak. K vojne pristupujeme s jasnou logikou: potrebujeme rakety dlhého doletu, aby sme zničili ruskú logistiku na okupovaných územiach, a rôzne typy lietadiel na ochranu oblohy a zničenie ruského opevnenia. To sú hlavné komponenty úspešných protiofenzívnych operácií," dodal Podoľak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok