Ukrajinská rozviedka plánovala na výročie vojny zaútočiť na Moskvu. USA ju odhovorili

ta3 čtk
24.4.2023 13:51

Vedenie ukrajinskej vojenskej rozviedky pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu plánovalo vykonať zásadné útoky vo vnútri Ruska. Tento zámer sa však vôbec nepozdával Spojeným štátom, ktoré sú hlavným spojencom vlády v Kyjeve. Dnes o tom napísal americký The Washington Post s odvolaním sa na dokumenty, ktoré sa na verejnosť podľa všetkého dostali cez sociálnu sieť Discord.

Ukrajinská rozviedka plánovala na výročie vojny zaútočiť na Moskvu. USA ju odhovorili
TASR/AP

Podľa utajovanej správy americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov pred výročím pripadajúcim na 24. februára dal svojim podriadeným rozkaz, "aby sa pripravili na masové útoky... všetkým, čo má HUR k dispozícii". Ukrajinci podľa WP uvažovali o námornom útoku za použitia trinitrotoluénu v čiernomorskom prístave Novorossijsk, čo by síce bola do veľkej miery symbolická operácia, avšak by ukázala na schopnosti ukrajinskej strany udrieť hlboko vo vnútri územia nepriateľa.

Američania tajne sledovali ukrajinské plány a Biely dom si dlhodobo robil starosti, že útoky vo vnútri Ruska by mohli vyprovokovať agresívnu reakciu zo strany Kremľa, píše WP. Avšak podľa utajovanej správy CIA z 22. februára "HUR na žiadosť Washingtonu súhlasila, že odloží útoky" na Rusko. The Washington Post tiež píše, že z dokumentov nie je jasné, kto v Kyjeve intervenoval a prečo Ukrajinci súhlasili s tým, že svoje plány neuskutočnia. Sú však príkladom istého napätia sprevádzajúceho súčasnú vojnu: Ukrajinu, ktorá by rada podnikala útoky na ruskom území, sa niekedy snaží držať späť Washington v snahe zabrániť eskalácii konfliktu v priamy boj medzi americkými a ruskými silami. Niektorí zástupcovia americkej administratívy považujú útoky na Rusko, najmä pokiaľ by k nim boli používané americké zbrane, za vysoko rizikové operácie,

Avšak Rusko je aj tak dejiskom záhadných výbuchov a útokov pomocou dronov. Ukrajinci sú zdržanliví ohľadom komentovania týchto incidentov a len nepriamo naznačujú, že s nimi majú niečo spoločné. Samotný Budanov, ktorého The Washington Post označuje za vychádzajúcu hviezdu v štruktúrach ukrajinskej armády, nepriznáva, že by ním vedená HUR za týmito útokmi stála, varoval však, že budú pokračovať. "Kým nebude obnovená územná celistvosť Ukrajiny, budú problémy vo vnútri Ruska," upozornil v januári v rozhovore s WP.

Naliehanie Washingtonu na ukrajinské bezpečnostné špičky, aby boli zdržanlivé, prinieslo len čiastočný úspech, píše WP. Týždeň po výročí ruskej invázie Moskva verejne obvinila Kyjev, že sa pokúša pomocou bezpilotných lietadiel útočiť na ruskú infraštruktúru, vrátane miest neďaleko hlavného mesta. Dnes Rusko oznámilo, že jeho námorníctvo zneškodnilo troch ukrajinských na diaľku ovládaných člnov, ktoré sa pokúšali zaútočiť na prístav Sevastopoľ na okupovanom Kryme. Kyjev sa k útoku neprihlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok