VIDEO: Výprava za liekmi. V lekárňach dlhodobo chýbajú niektoré druhy, Slováci chodia s receptmi za hranice

ta3/Nicolette Fáčková
3.5.2023 00:00

Výpadok liekov v slovenských lekárňach je dlhodobým problémom, i keď naň farmaceuti a pacienti viackrát upozorňovali. Kto je hlavným vinníkom? Aj na to odpovedala doktorka a viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Elena Marušáková. Na to, aké riešenie by pomohlo sme sa zase pýtali farmaceutky Miroslavy Snopkovej.

VIDEO: Výprava za liekmi. V lekárňach dlhodobo chýbajú niektoré druhy, Slováci chodia s receptmi za hranice
Profimedia

Doktorky a viceprezidentky AOPP Eleny Marušákovej sme sa pýtali:

  • koľko sťažností dostávajú denne od pacientov,
  • ktoré liečivá zvyknú spomenúť ako najviac nedostatkové,
  • s kým komunikujú a aké kroky podstupujú pre riešenie problému,
  • či apelujú pacienti dostatočne a kde vidí zádrheľ.

Dostávate denne mnoho sťažností od pacientov ohľadom výpadku liekov? Ktoré zvyknú spomenúť ako najviac nedostatkové?

Každý deň sa stretávame so sťažnosťami, informáciami a s prosbou o pomoc. Dlhodobo je hlásený výpadok ebrantilu (liek na vysoký krvný tlak) na Slovensku. Mnohí pacienti sa však naučili, a my im to tiež radíme, aby mali recept v papierovej podobe. Starší pacienti chodia vlakom do Českej republiky alebo do Rakúska.

Máme dlhodobý výpadok liekov s injekčnými preparátmi proti zrážanlivosti krvi, ktoré sú kľúčové najmä pred operáciou, po rôznych operačných zákrokoch a zlomeninách. Je to problém, ktorý sa týka najmä Slovenska, neobišiel však ani okolité krajiny, no postihol ich v menšom rozsahu. Pacienti práve tým, že vycestujú do zahraničia, sa k týmto liekom vedia dostať.

Nie každý pôjde hneď do ulíc

Akým spôsobom sa ako orgán zastrešujúci práva a potreby pacientov - snažíte komunikovať problém verejne? S akými organizáciami ste v kontakte, a aké kroky podstupujete? 

Dlhodobo na problém poukazujeme a netreba ho zľahčovať. Komunikujeme s ministerstvom zdravotníctva, opakovanie to riešime s poslancami, na zdravotníckom výbore. Žiaľ, výsledok je nedostačujúci a mrzí ma, že ministerstvo financií nás vníma ako veľmi slabý článok. Táto naša slabosť zodpovedá tomu, že sme pacienti, pretože pacient nemá toľko energie ako zdravý človek. Hovoria nám, že sme málo priebojní - my však stále opakujeme, vysvetľujeme, žiadame, robíme protesty a množstvo aktivít. Úznávam však, že väčší výtlak majú záchranári či lekári ako samotní pacienti.

Myslíte si, že apel zo strany pacientov na rezort zdravotníctva je nepostačujúci? Kde vidíte zádrheľ vy?

Nemyslím si, že ľudia málo apelujú. Mnoho ľudí je len pasívnejších, jednoducho to tak je. Nie každý človek pôjde hneď do ulíc a médií vykrikovať, či riešiť ministerstvo zdravotníctva. Tí, ktorí vedia, že to môžu robiť, tak to robia - píšu listy, apelujú na zdravotné poisťovne. Skôr vnímam to, že zdravotníctvo na Slovensku je dlhodobo v kríze, ktorú spôsobil rezort financií.

Nie len nedostatok medikamentov, ale aj zvýšenie doplatkov za lieky trápi určitú časť pacientov. Čaká nás zlepšenie, alebo sa bude problém iba zhoršovať?

Veľmi dobrá otázka, na ktorú sa ťažko odpovedá. Ak sa nezmení spôsob uvažovania v rámci zdravotníctva, ak neprestane byť len témou predvolebných kampaní, kde sa ľuďom nasľubujú hory-doly, tak zlepšenie nepríde. Napriek tomu, že došlo k čiastkovým zlepšeniam, ktoré zdravorezort presadil, tak na druhej strane ministerstvo financií okamžite mnoho vecí stoplo. My vlastne urobíme jeden krok dopredu a štyri dozadu.

Anketa

Cestujete aj vy za chýbajúcimi liekmi do zahraničných lekární?

áno
- %
nie
- %
Celkovo hlasov: 18
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok