VIDEO: Výprava za liekmi. V lekárňach dlhodobo chýbajú niektoré druhy, Slováci chodia s receptmi za hranice

ta3/Nicolette Fáčková
3.5.2023 00:00

Výpadok liekov v slovenských lekárňach je dlhodobým problémom, i keď naň farmaceuti a pacienti viackrát upozorňovali. Kto je hlavným vinníkom? Aj na to odpovedala doktorka a viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Elena Marušáková. Na to, aké riešenie by pomohlo sme sa zase pýtali farmaceutky Miroslavy Snopkovej.

VIDEO: Výprava za liekmi. V lekárňach dlhodobo chýbajú niektoré druhy, Slováci chodia s receptmi za hranice
Profimedia

Farmaceutky a viceprezidentky Slovenskej lekárnickej komory Miroslavy Snopkovej sme sa pýtali:

  • ktoré lieky chýbajú na trhu dlhodobo,
  • ktoré lieky chýbajú najmä v posledných týždňoch,
  • či sú pacienti v ohrození,
  • ako sa snažia operatívne riešiť tento problém.

Podľa Snopkovej sa problém nedostatku liekov netýka len nás, ale celej Európy a niektorých zámorských krajín. "Jedno z riešení, ktoré sa u nás ponúka, je zmeniť liekovú politiku v oblasti cenotvorby. Ak sa rozprávame o nedostatkovosti práve z dôvodu vývozu liekov na trhy, ktoré majú vyššiu cenu lieku, tam dokáže naša krajina zasiahnuť," načrtla riešenie farmaceutka z fakultnej lekárne UK.

Dodala, že ak je problémom výroba, tu je riešenie zložitejšie a na národnej úrovni to zmeniť nevieme. "Môžeme však zlepšiť informovanosť poskytovateľov o nedostatkovosti liekov, aby to vedel ošetrujúci lekár aj lekárnik," vysvetlila Snopková.

Informácie, ktoré v súčasnosti zhromažďujú Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) a ministerstvo zdravotníctva, nie sú mnohokrát okamžite dostupné pre poskytovateľa a online. Ak nastane prípad, že lekáreň nemá liek na sklade a nevie ho ani objednať, často netuší z akého dôvodu. Snopková by uvítala "zvýšenie informovanosti a využívanie kompetencie farmaceuta pri príprave individuálne pripravovaných liekov".

Ďalej dodala, že sú v tej skupine lieky, na ktoré potrebuje pacient lekársky predpis s rozpisom, nestačí, že je tam napísaný produktový názov lieku, ktorý je nedostatkový. "V súčasnosti u nás lekárnik nemá právnu kompetenciu na to, aby pripravil liek a na rovnaký lekársky predpis ho pacientovi vydal, zároveň, aby ho mal pacient úplne alebo čiastočne hradený zo zdravotného poistenia," povedala Snopková s tým, že tu vidí priestor na zlepšenie, ktorý by súčasnú situáciu dokázal vyriešiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok