Ukrajina už nasadila jednu batériu systému Patriot, ďalšie putujú k pozíciám

ta3 čtk
24.4.2023 15:20

Na Ukrajine je už v pohotovostnom režime jedna batéria systému protivzdušnej obrany Patriot. Podľa serveru Ukrajinska pravda to povedal hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Doplnil, že ďalšie divízie už sú prepravované na zamýšľané pozície.

Ukrajina už nasadila jednu batériu systému Patriot, ďalšie putujú k pozíciám
Twitter/The Kyiv Independent

"Jednu z divízií nasadili už pred niekoľkými dňami, už funguje," povedal Ihnat v televíznom vysielaní. "Budeme dúfať, že to bude mať výsledky, hlavne v (obrane proti) ruským lietadlám," uviedol hovorca.

Na otázku, či systémy poslúžia aj na zostreľovanie rakiet S-300, ktoré Rusko často používa na útoky na Ukrajinu, odpovedal, že je to síce možné, ale že ruské sily majú týchto rakiet veľmi veľa. "Nejde o to, že by to bolo drahé, ale o to, že týchto rakiet je veľa. Pred niekoľkými mesiacmi ich (Rusi) mali 6000 až 7000... Budú ich vypaľovať, ako vysielajú šáhedy, aby našu protivzdušnú obranu vyčerpali," uviedol. Spomenul pritom útoky, ktoré Rusko vykonáva dronmi Šáhed iránskej výroby.

V stredu námestník ukrajinského ministra obrany Oleksandr Pavljuk oznámil, že na Ukrajinu dorazili systémy Patriot zo Spojených štátov, Nemecka a Holandska. Ich počet nepriblížil. Ukrajinská pravda ale v utorok písala, že Nemecko sľúbilo Ukrajine odovzdať jednu batériu, ktorá obvykle číta od štyroch do ôsmich odpaľovacích zariadení. Z každého je možné odpáliť štyri rakety.

Americké systémy Patriot sú podľa skoršieho vyjadrenia hovorcu ukrajinského letectva schopné ničiť ciele do vzdialenosti až 150 kilometrov. V prípade variantu Patriot PAC-3 sú dokonca schopné zostreľovať balistické rakety, ako sú ruské rakety Iskander-M, do vzdialenosti 40 kilometrov, napísala agentúra Unian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok