Charita dáva vojakom na Ukrajine bionické končatiny. Na projekt prispel aj spevák Sting

ta3/Samuel Drozda
25.4.2023 06:00

Deň po amputácii sa Vitalii pozrel na miesto, kde mal kedysi ruku. Bol odhodlaný obliecť si tričko sám, napriek tomu, že mu súdruhovia ponúkli pomoc, píše web BBC. Vitalii a ďalší vojaci, ktorí podstúpili amputácie, sa chcú vrátiť naspäť na front.

Charita dáva vojakom na Ukrajine bionické končatiny. Na projekt prispel aj spevák Sting
AP Photo/Libkos

Rudnievová vysvetlila, že Ukrajina má v súčasnosti obrovský nedostatok týchto zariadení. Charita sa preto spojila so spoločnosťou Open Bionics so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorá bude vyrábať mnohé z protéz končatín. Odliatok paže po amputácii sa má urobiť na Ukrajine a následne sa pošle do továrne, ktorá ich vytvorí pomocou 3D tlačiarne. Technik potom končatinu postaví okolo tejto "kostry", kus po kúsku.

Jazvy, nie rany

Vitalii hovorí, že nová ruka pre neho znamená, že môže opäť pomáhať a zastupovať svoj ľud. Znamená to pre neho svet. "Keď mi nasadili protézu, nechcel som si ju dať dole, taký dojem na mne zanechala. Eufória, extáza! Ako to opísať? No, nemal si ruku, ale teraz ju máš," radoval sa Vitalii. "Prvá vec, ktorú som chcel urobiť s touto rukou, bolo držať cigaretu a šálku kávy," zasmial sa vojak.

Náhradná ruka pre neho nepredstavuje stratu. Pre Vitaliiho predstavuje novoobjavenú odolnosť a lojalitu k svojej krajine. Napriek ťažkému zraneniu je odhodlaný vrátiť sa do prvej línie a pokračovať v boji.

Rudnievová zo Superhumans Centre si myslí, že Vitalii má nádej na budúcnosť. "Títo vojaci majú jazvy, nie rany," povedala. Vie, ako budú ľudia vnímať jej krajinu, keď sa vojna konečne skončí, ale tvrdí, že chce tento obraz zmeniť. "Veríme, že vybudovanie krajiny preživších vojny, a nie krajiny obetí vojny, zmení trajektóriu Ukrajiny v budúcnosti," vyhlásila.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok