Charita dáva vojakom na Ukrajine bionické končatiny. Na projekt prispel aj spevák Sting

ta3/Samuel Drozda
25.4.2023 06:00

Deň po amputácii sa Vitalii pozrel na miesto, kde mal kedysi ruku. Bol odhodlaný obliecť si tričko sám, napriek tomu, že mu súdruhovia ponúkli pomoc, píše web BBC. Vitalii a ďalší vojaci, ktorí podstúpili amputácie, sa chcú vrátiť naspäť na front.

Charita dáva vojakom na Ukrajine bionické končatiny. Na projekt prispel aj spevák Sting
AP Photo/Libkos

"Nepotrebujem pomoc, ak o ňu sám nepožiadam. Ak zistím, že si neviem pomôcť sám, určite to poviem. Nepovažujem sa za invalida," hovorí 24-ročný vojak Vitalii. "Som plne schopný všetkého," dodal. Obliecť si tričko je jedna vec, no jeho sen o návrate do prvej línie bojov je druhá, píše web BBC. Preto vložil Vitalii vieru do novej bionickej ruky, ktorú skonštruovali v Spojenom kráľovstve. Darovala mu ju charita, ktorá stojí za unikátnym liečebným centrom, ktoré práve otvorili vo Ľvove na Ukrajine.

Pomocná ruka

Vitalii pochádza z oblasti Žytomyr na Ukrajine. Od 15 rokov chcel byť vojakom a bojovať za svoju krajinu. Keď sa dopočul o začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, práve sa nachádzal v Poľsku. V momente sa pobalil a ponáhľal sa domov, aby sa čo najskôr prihlásil na front. Avšak, počas tankového útoku neďaleko Bachmutu prišiel Vitalii o dolnú časť ľavej ruky. Opisuje, ako počul, že prichádzajú Rusi, a to len 200 metrov od neho. "Vzal som si granátomet a rozhodol som sa počkať za kríkmi, kým nevyjdú, ale nevyužil som ten správny moment," povedal vojak. Vitalii tvrdí, že si presne nepamätá, čo sa potom stalo, ale vie, že v tejto bitke mu zničili zápästie. "Uskočil som nabok a požiadal som kamaráta, aby použil škrtidlo," uviedol. Jeho spolubojovníci ho následne evakuovali.

Vitalii je len jedným z tisícov Ukrajincov, vojakov či civilistov, ktorí prišli o končatiny následkom vojnových zranení, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Teraz sa on a ďalší Ukrajinec Andrii Hidzun stali prvými vojakmi, ktorí dostali 3D vytlačené protézy končatín, ktoré boli zafinancovaná ukrajinskou charitou Superhumans. Charita pomáha tým, ktorí utrpeli podobné zranenia počas vojny. Nedávno otvorila prvé rehabilitačné zariadenie svojho druhu na Ukrajine – Superhumans Center – navrhnuté tak, aby ľuďom ako Vitalii a Andrii poskytovalo správnu liečbu po amputácii.

Charitu podporuje Viktor Liaško, ukrajinský minister zdravotníctva, zatiaľ čo prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenska je v dozornej rade. Superhumans nie je komerčný projekt. Je financovaný z darov medzinárodných charít, nadácií a súkromných darcov, medzi ktoré patria viaceré americké charity, britská charita Virgin Group a podporuje ho dokonca aj rockový spevák Sting. Výkonná riaditeľka centra Olga Rudnievová chce pomocou osobného prístupu k rekonštrukcii končatín a k protézam podporiť tisíce ľudí, ktorí v konflikte prišli o končatiny. "Snažíme sa vybudovať prvú kompletnú službu pre tých, ktorí sú zranení vo vojne," vyhlásila. "Ľuďom nestačí len dať protézu. Potrebujú psychologickú podporu a naučiť sa ju používať. Potrebujú rehabilitáciu," dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok