Nespavosť, mrzutosť aj smútok: Príznaky, že vám v tele chýba vitamín D

TA3/zm
2.5.2023 16:00

Približne 10 % vitamínu D sa dostáva do tela stravou a zvyšných 90 % slnečnými lúčmi. Tieto príznaky naznačujú, že ho máte málo.

Nespavosť, mrzutosť aj smútok: Príznaky, že vám v tele chýba vitamín D
Freepik

Déčko je pre ľudský organizmus dôležité pre vstrebávanie vápnika či fosfátu a ak ho máte nedostatok, skôr či neskôr sa to prejaví na zdraví. Tieto signály naznačujú, že je to aj váš prípad.

Svalová slabosť

Oslabené a unavené svaly môžu byť prvým príznakom, ktorý naznačuje, že telu chýba déčko. Vitamín slnka, ako sa mu ľudovo hovorí, sa prejaví tiež zníženou vytrvalosťou. Ak vás aj bežný pohyb ako je chôdza do schodov vyčerpá, toto môže byť možná príčina. Extrémne nízka hladina déčka môže dokonca spôsobiť až únavové zlomeniny, a to pri relatívne žiadnej námahe.

Citlivý hmat

Na málo vitamínu D reaguje aj koža, čo je najväčší orgán tela. Jeden z ďalších príznakov sa môže javiť ako zvýšená citlivosť hmatu. Ak vám niektoré dotyky až prekážajú, možno ste našli vinníka.

Nespavosť

Príčin, prečo večer nemôžete zaspať, môže byť veľa. No ak nájdete aj ďalšie z tohto zoznamu, je možné, že aj tu je vinníkom nedostatok slnka. Dobre sa unaviť na čerstvom vzduchu vám rozhodne prospeje.

Mrzutosť

Mrzutosť počas upršaných dní nie je náhoda. Vždy keď vyjde slnko máme oveľa lepšiu náladu a existuje na to aj vedecké vysvetlenie, ktorým je prísun déčka. No ak sa chmáry nad vami sťahujú, hoci je pekne, ide o jeden z ukazovateľov, že máte tohto vitamínu dlhodobo málo. S tým kráča ruka v ruke aj smútok, prípadne časté zmeny nálad.

Vysoký tlak

Na tlak sa berú rôzne lieky, no skúsiť by ste najskôr mohli vitamíny a výživové doplnky s déčkom. Práve nedostatok tejto látky v tele dokáže dať organizmus najavo zvýšením tlaku, pretože ostatné živiny nedokážete dobre spracovať a vstrebať.  

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok