Izraelčania opäť protestovali proti plánu vlády oslabiť najvyšší súd

ta3 čtk
23.4.2023 10:10

Desaťtisíce ľudí v sobotu v uliciach izraelských miest pokračovali v protestoch proti kontroverznej reforme súdnictva presadzovanej koaličnou vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Masové demonštrácie pokračujú takmer mesiac po tom, čo vláda pozastavila schvaľovanie plánu, ktorý by oslabil najvyšší súd Izraela.

Odporcovia vládnej koalície, v ktorej je zastúpená aj krajná pravica, vyšli do ulíc už 16. sobotu v rade. Stalo sa tak v čase, keď sa Izrael chystá na oslavy 75. výročia svojho vzniku, ktoré pripadá na utorok. Sviatok pripomínajúci založenie židovského štátu v roku 1948 je spravidla chápaný ako deň národnej jednoty, tento rok ho ale poznamenáva jedna z najhlbších kríz v dejinách krajiny, píše AP.

Epicentrom protestov bol 22. apríla znovu Tel Aviv, kde sa zišiel dav ľudí s modrobielymi izraelskými vlajkami a transparentmi kritizujúcimi Netanjahua a jeho vládu. "Toto nie je o takzvanej reforme súdnictva, je to o demokracii," povedala účastníčka Sheila Katzová. Súdy podľa nej musia "zostať nezávislé od politiky".

Prejednávané návrhy by dali vláde kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnili vláde prehlasovať súdne rozhodnutia s jednoduchou parlamentnou väčšinou. Zástancovia reformy ju prezentujú ako nutný krok k obmedzeniu aktivistických sudcov a obnoveniu rovnováhy medzi súdnictvom a volenými predstaviteľmi. To všetko v čase, keď Netanjahu čelí súdnemu procesu kvôli obvineniam z korupcie.

Politická búrka sa vyostrila na konci marca, keď premiér ohlásil odvolanie ministra obrany Joava Galanta, ktorý predtým vyzval na zastavenie schvaľovania reformy. Protesty potom nabrali nevídaný rozsah a Netajnahu nakoniec za hrozby rozsiahlych štrajkov návrhy ohľadom najvyššieho súdu odložil. Vláda potom začala rokovania s opozíciou, ktoré majú trvať do nasledujúceho zasadnutia parlamentu začínajúceho o niekoľko dní. Ľudia v uliciach medzitým požadujú úplné stiahnutie reformy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok