Nemeckí verejní zamestnanci dostanú viac peňazí, dohodli sa odbory, vláda a obce

ta3 čtk
23.4.2023 09:50

Okolo 2,5 milióna zamestnancov nemeckej verejnej správy dostanú pridané, po mesiacoch rokovania sa na tom dohodli zástupcovia odborov, vlády a obecných správ v sobotu v neskoro večerných hodinách v Postupime. Dnes o tom informovala agentúra DPA. Výsledok rokovania označili všetky jeho strany za kompromis, ktorý je pre nich na hrane prijateľnosti.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

Okrem zvýšenia platov o 5,5 percenta od marca budúceho roka počíta dohoda aj s mimoriadnou výplatou 3000 eur, z ktorých zamestnanci dostanú 1240 eur jednorazovo do júna a zvyšnú časť potom rozloženú do ôsmich mesiacov medzi júlom a februárom 2024. 

"Vyšli sme odborom v ústrety tak, ako to v ťažkej rozpočtovej situácii bolo možné," okomentovala výsledok rokovania ministerka vnútra Nancy Faeserová. Šéf odborového zväzu Verdi Frank Werneke podľa DPA uviedol, že odbory išli pri neľahkých rokovaniach "až na prah bolesti".

Protestné výstražné štrajky odborov v Nemecku narúšali leteckú aj železničnú dopravu aj prevádzku správy niektorých miest. Mestá však stoja pred výzvou aj po uzavretí rokovaní v Postupime; podľa predsedníčky Asociácie mestských zamestnávateľských zväzov Karin Welgeovej budú vyššie náklady za zamestnanca znamenať pre mestá a obce náklady vo výške 17 miliárd eur, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok