USA evakuovali diplomatov zo Sudánu. Pridali sa k nim aj viaceré európske štáty

ta3 čtk tasr
23.4.2023 09:32

Spojené štáty evakuovali svoj diplomatický personál aj s rodinami zo Sudánu. Podľa Reuters to oznámil prezident Joe Biden. Krajinou zmieta konflikt o moc medzi štátnou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF). Evakuácia svojich občanov chystá aj mnoho ďalších krajín.

Zástupca RSF uviedol, že USA diplomatov evakuovali v súčinnosti s RSF pomocou šiestich lietadiel. Iný zdroj povedal Reuters, že "americká armáda dokončila evakuáciu", viac detailov neposkytol. Evakuáciu diplomatov i ďalších svojich občanov začalo aj Francúzsko.

Biden za pomoc pri presune Američanov poďakoval Džibuti, Etiópii a Saudskej Arábii. Hoci správa o americkej súčinnosti s RSF prišla o niekoľko hodín skôr, Biden ju vo vyhlásení nekomentuje. Americký prezident však vyzval ku "koncu bezohľadného násilia".

Evakuáciu amerického personálu podľa AP nariadil Biden po tom, čo mu tak poradil jeho tím pre národnú bezpečnosť, keď začalo byť evidentné, že boje v Sudáne pravdepodobne v dohľadnej dobe neustanú.

Nariadenie o evakuácii sa vzťahuje na asi 70 Američanov, ktoré lietadlá odviezli na nešpecifikované miesto. AP tieto informácie oznámil nemenovaný zdroj. Stanica NBC v piatok informovala, že v Sudáne podľa odhadov celkom prebýva asi 16-tisíc Američanov. Na ich evakuáciu nemá Biely dom zatiaľ žiadny plán.

"Američanov v Sudáne budeme naďalej podporovať, radiť im, ako sa dostať do bezpečia a pravidelne ich informovať o dianí," uviedol vo vyhlásení podľa Reuters americký minister zahraničia Antony Blinken.

Francúzsko začalo evakuovať tiež

Francúzsko začalo rýchlu evakuáciu svojich občanov a diplomatického personálu zo Sudánu, ktorým zmietajú boje o moc medzi štátnou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF). Agentúre AFP to dnes oznámilo francúzske ministerstvo zahraničia. O európskych občanov a občanov zo "spriatelených partnerských krajín" je tiež postarané, uviedol úrad bez ďalších podrobností.

Napríklad Saudská Arábia svojich ľudí dostala zo Sudánu cez prístav na východe krajiny, mnoho ďalších krajín však zatiaľ návrat svojich občanov zaistiť nedokázalo. Svojich diplomatov by mali v najbližšej dobe evakuovať aj Británia, Čína alebo     Japonsko.

Šéf milícií RSF Muhammad Hamdan Dagalo po telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom sľúbil, že pre potreby evakuácií čiastočne otvorí hlavné sudánske medzinárodné letisko. Niektoré štáty, napríklad Saudská Arábia a Jordánsko, svojich ľudí dostali z krajiny cez prístav na východe krajiny, mnoho ďalších krajín však zatiaľ návrat svojich občanov zaistiť nedokázalo. Česi sú v Sudáne podľa českého ministerstva zahraničných vecí štyria, zatiaľ bez vyhliadky na bezprostredný odchod.

Že evakuáciu diplomatov "uľahčí a zaručí" uistil aj Dagalov protivník, generál Abdal Fattáh Burhán, ktorý vedie sudánsku armádu a je de facto vládcom krajiny. Okrem USA by podľa armády mali svojich diplomatov aj ďalších občanov čoskoro evakuovať aj Británia, Francúzsko a Čína.

V Sudáne sa od sobotného rána opäť začala ozývať streľba a výbuchy; po krátkom prímerí, ktoré malo pôvodne trvať od piatku tri dni, opäť začali bojovať jednotky sudánskej armády a milícií RSF. Boje začali minulú sobotu a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si vyžiadali najmenej 413 obetí a viac ako 3500 zranených. Humanitárna situácia je podľa Lekárov bez hraníc obzvlášť v západnom meste Dárfúre katastrofálna.

Znesvárané skupiny vedú bývalí spojenci, generáli Burhán, veliteľ armády, a šéf milícií RSF Dagalo. V októbri 2021 spoločne zorganizovali vojenský prevrat, ktorý zmaril krátky prechod Sudánu k civilnej vláde. Prípadné rokovania s RSF armáda vo štvrtok vylúčila a uviedla, že prijme iba ich kapituláciu.

Pridala sa aj Veľká Británia

Británii sa podarilo zo Sudánu evakuovať zamestnancov svojho veľvyslanectva a ich rodiny. V nedeľu to oznámil britský premiér Rishi Sunak v čase, keď v tejto africkej krajine naďalej prebiehajú ťažké boje medzi armádou a znepriatelenými polovojenskými jednotkami. Informuje agentúra AFP.

"Ozbrojené sily dokončili zložitú a rýchlu evakuáciu britských diplomatov a ich rodín zo Sudánu uprostred výraznej eskalácie násilia," napísal Sunak na sociálnej sieti.

Dodal, že britská vláda "pokračuje v presadzovaní všetkých možností na ukončenie krviprelievania v Sudáne a zaistenie bezpečnosti britských občanov, ktorí zostávajú v krajine".

Evakuujú aj naši susedia

Podľa českého ministerstva zahraničných vecí sa pripravuje záchrana občanov Česka zo Sudánu, kde aj v nedeľu pokračujú boje. Niektoré krajiny už úspešne evakuovali svojich občanov do bezpečia. Informácie priniesol portál Seznam Zprávy (SZ). Ministerstvo uviedlo v nedeľu pre SZ, že v týchto dňoch sa chystá niekoľko evakuačných konvojov. "Naši kolegovia v Káhire, Bruseli aj v Prahe v ústredí pracujú na tom, aby do týchto konvojov dostali českých občanov," spresnilo ministerstvo.

Portál SZ už predtým písal, že v Sudáne uviazli celkovo štyria Česi. Ide o technických pracovníkov dvoch firiem, z ktorých dvaja pôsobili v hlavnom meste Chartúm a ďalší dvaja v meste Nijálá. V nedeľu ministerstvo oznámilo, že v africkej krajine je päť českých občanov. Podľa českého ministerstva je "pozemná aj vzdušná situácia v Sudáne naďalej riskantná, v krajine sa bojuje, je poškodené letisko, preto evakuácia Čechov nebola v predchádzajúcich dňoch možná. Stále platí, že českí občania sú zaradení na evakuačný zoznam občanov Európskej únie".

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa tiež už v sobotu večer vyjadril k situácii v Sudáne. "Je stále extrémne krehká a nestabilná". Dodal, že počet Maďarov, ktorí sú ešte stále v Sudáne zasiahnutom bojmi, sa zvýšil na 15. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra MTI. Szijjártó v sobotu večer na Facebooku napísal, že vláda sa snaží týchto maďarských občanov evakuovať a dúfa, že táto operácia sa čoskoro uskutoční.

"Sme v kontakte s krajinami v (africkom) regióne a spolu s OSN zaisťujeme, aby boli všetci Maďari zachránení a čo najskôr prevezení do bezpečného prostredia," uviedol Szijjártó. V sobotu už skôr bola z pobrežnej oblasti Sudánu zachránená skupina dovolenkárov - 14 Maďarov a 48 občanov iných krajín. Boli prevezení loďou do Egypta.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok