Moskva reaguje na kroky Berlína. Rusko vyhostí cez 20 nemeckých diplomatov

ta3 ČTK
22.4.2023 15:39

Rusko vyhostí cez 20 nemeckých diplomatov po tom, čo Berlín označil za nežiaduce osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníkov, uviedla agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorkyňu ruskej diplomacie Mariju Zacharovovú.

Británia
TASR/AP

Nemecké ministerstvo zahraničia informáciu o vyhostení Rusov nepotvrdilo, podľa Reuters ale uviedlo, že je s Moskvou už niekoľko týždňov kvôli personálnemu obsadeniu zahraničných zastúpení v krajine v kontakte.

O vyhostení Rusov z Nemecka informovala najprv ruská agentúra TASS bez toho, aby upresnila ich počet. "Nemecké úrady prijali rozhodnutie o ďalšom hromadnom vyhostení zamestnancov ruských diplomatických misií v Nemecku. Dôrazne odsudzujeme tieto kroky Berlína, ktorý naďalej vzdorne ničí celý rad rusko-nemeckých vzťahov," citovala ruské ministerstvo zahraničia.

Nemecké ministerstvo zahraničia podľa agentúry DPA správu o vyhostení ruských diplomatov nepotvrdilo ani nevyvrátilo. "Vzali sme vyjadrenie hovorca ministerstva zahraničia na vedomie," uviedlo bez ďalších podrobností.

Nemecká agentúra DPA v sobotu dopoludnia s odvolaním sa na hovorcu nemeckého armádneho letectva upozornila, že z moskovského letiska odletelo do Berlína lietadlo s takzvaným diplomatickým povolením. Ďalšie podrobnosti podľa nej hovorca neoznámil. Nemecké ministerstvo zahraničia ale neskôr potvrdilo, že cesta tohto lietadla typu Iľjušin Il 96-300 súvisí s rozhovormi o personálnom obsadení zahraničných misií.

Lety ruských lietadiel sú na území Európskej únie výnimočné po tom, čo EÚ po ruskom vpáde na Ukrajinu vo februári minulého roka uzavrela vzdušný priestor pre ruských dopravcov. Podľa agentúry DPA by sa ruské vládne lietadlo malo ešte v sobotu vrátiť do Moskvy.

Server Focus 25. marca napísal, že nemecké ministerstvo zahraničia sa chystá označiť vyše 30 ruských diplomatov pôsobiacich v Nemecku za nežiaduce osoby, pretože podľa bezpečnostných služieb využívajú svoj diplomatický štatút na nadväzovanie vzťahov s informátormi z politiky, hospodárstva i armády za účelom sabotážnej činnosti.

Agentúra TASS potom uviedla, že informácia o začiatku znižovania počtu ruských diplomatických pracovníkov v Berlíne sa objavila v piatok v médiách. Berlín tým podľa nej porušil svoj prísľub daný Moskve, pretože pôvodne ruskú stranu uisťoval, že na prípad nebude verejne upozorňovať.

Nemecko-ruské vzťahy sú v poslednej dobe značne napäté, výrazne sa zhoršili po minuloročnej februárovej invázii Ruska na Ukrajinu. Vlani v apríli Berlín vypovedal štyri desiatky ruských diplomatov, ktorí boli podozriví zo špionážnej činnosti. Moskva reagovala vyhostením štyroch desiatok nemeckých diplomatov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok