Nemecko hromadne vyhostilo ruských diplomatov, tvrdí Moskva

ta3 čtk
22.4.2023 13:58

Nemecko rozhodlo o ďalšom hromadnom vyhostení ruských diplomatov, oznámilo dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo zahraničia. Úrad nespresnil počet, ale uviedol, že na rozhodnutie zareaguje. Berlín sa k veci zatiaľ nijako nevyjadril. Nemecký server Focus písal koncom marca o chystanom vyhostení asi 30 ruských diplomatov kvôli podozreniu, že vykonávajú špionážnu činnosť.

"Nemecké úrady prijali rozhodnutie o ďalšom hromadnom vyhostení zamestnancov ruských diplomatických misií v Nemecku. Dôrazne odsudzujeme tieto kroky Berlína, ktorý naďalej vzdorne ničí celý rad rusko-nemeckých vzťahov," uviedlo ministerstvo.

Nemecká agentúra DPA dnes dopoludnia s odvolaním sa na hovorcu nemeckého armádneho letectva upozornila, že z moskovského letiska dnes odletelo do Berlína lietadlo s takzvaným diplomatickým povolením. Ďalšie podrobnosti podľa nej hovorca neoznámil. Lety ruských lietadiel sú na území Európskej únie výnimočné po tom, čo EÚ po ruskom vpáde na Ukrajinu vo februári minulého roka uzavrela vzdušný priestor pre ruských dopravcov. Podľa agentúry DPA by sa ruské vládne lietadlo malo ešte dnes vrátiť do Moskvy.

Server Focus 25. marca písal , že nemecké ministerstvo zahraničia sa chystá označiť vyše 30 ruských diplomatov pôsobiacich v Nemecku za nežiaduce osoby, pretože podľa bezpečnostných služieb využívajú svoj diplomatický štatút na nadväzovanie vzťahov s informátormi z politiky, hospodárstva i armády za účelom sabotážnej činnosti. Nemecké ministerstvo zahraničia ale o dva dni podľa ruskej agentúry TASS uviedlo, že informáciu nemôže potvrdiť.

V piatok sa však objavila v médiách informácia, že Berlín už znižovanie počtu diplomatických pracovníkov v Berlíne začal, píše v správe TASS. Dodáva, že podľa ruského ministerstva zahraničných vecí tým Berlín porušil svoj prísľub, pretože pôvodne ruskú stranu uisťoval, že na prípad nebude verejne upozorňovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok