V Argentíne sa šíri horúčka dengue, má už cez 40 obetí

ta3 čtk
22.4.2023 11:15

Argentína tento rok zaznamenáva silný výskyt horúčky dengue. Zdravotnícke úrady potvrdili viac ako 60-tisíc prípadov nákazy a mŕtvych je cez 40, píše dnes server BBC News. Ide o čísla porovnateľné s posledným výrazným výskytom tejto nákazy, ktorú prenášajú komáre, z roku 2020. Argentína sa snaží čeliť šíreniu nákazy radiačnou sterilizáciou komárov.

Počet nakazených prudko vzrástol. Najviac nových infikovaných hlási Žilinský kraj
TASR/AP

Horúčka dengue sa šíri predovšetkým v severozápadnej časti krajiny v oblastiach pri hraniciach s Čile a Bolíviou. Podľa ministerstva zdravotníctva počty nakazených už vrcholia.  Nákazu prenášajú komáre a úrady preto obyvateľov vyzývajú, aby sa proti nim chránili repelentmi, sieťami v oknách a dverách či odstránením stojatej vody.

Podľa biologičky Marianely Garciovej Albovej komárom prospievajú vyššie priemerné teploty. Vďaka tomu, sa horúčka dengue vyskytuje v nových oblastiach. "Ich (komárov) populácie sa sťahuje ďalej na juh," povedala agentúre Reuters.

Od roku 2016 sa Argentína snaží čeliť šíreniu nákazy za použitia radiačnej sterilizácie samcov komárov. Takto upravení samci sú potom vypúšťaní do prírody. Cieľom je, aby som sa ich populácia stala dominantnou. "Týmto spôsobom, ďalším vypúšťaním takých (sterilných) samcov, sme schopní znížiť populáciu komárov, ktorí (horúčku) prenášajú," uviedla biologička.

Infekcia vírusom dengue sa prejavuje horúčkou, bolesťou svalov, nevoľnosťou a vyrážkou. V prípade opakovanej nákazy má vážnejšie prejavy a môže byť až smrteľná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok