Peskov: Kremeľ neplánuje ďalšiu vlnu mobilizácie do armády. Tvrdí, že o žiadnych oznámeniach nevie

ta3 TASR
21.4.2023 14:48

Kremeľ v piatok uviedol, že neplánuje novú vlnu mobilizácie pre svoju vojenskú operáciu na Ukrajine. Reagoval tak na správy ruských médií, že študentom v Moskve i ďalších mestách boli doručené oznámenia o povolávacích rozkazoch. Informuje agentúra AFP.

Rusko: V Moskve sa konala skúška vojenskej prehliadky pred Dňom víťazstva
TASR/AP

"O nijakej mobilizačnej vlne sa v Kremli nehovorí," povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov novinárom. Dodal, že o povolávacích rozkazoch pre študentov, o ktorých napísali ruské médiá, nič nevie. "Úprimne povedané, o tomto počujem prvýkrát... Aké oznámenia? Naozaj, neviem," uviedol.

Ruský prezident Vladimir Putin vlani niekoľko mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyhlásil v krajine čiastočnú mobilizáciu, v Rusku prvú od druhej svetovej vojny, na posilnenie armády. Desaťtisíce mužov z krajiny pred povolávacím rozkazom utieklo.

Peskov povedal, že v súčasnosti prebieha modernizácia a digitalizácia systému povolávania do armády v rámci úsilia súvisiaceho s "ústavnou povinnosťou ruských občanov vykonávať povinnú vojenskú službu".     

Putin podpísal minulý týždeň zákon o zavedení elektronického povolávacieho rozkazu, ktorý výrazne uľahčí mobilizáciu Rusov do armády a mal by zabrániť mužom utekať z krajiny pred odvedením do armády. Návrh zákona expresne rýchlo prešiel ruským parlamentom a dokonca aj poslanci naklonení Kremľu sa sťažovali, že bol prijatý pod rúškom tajomstva, približuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok