Rusko sleduje správy o nových sankciách, tvrdí Peskov. Mohli by podľa neho viesť k poškodeniu svetovej ekonomiky

ta3 ČTK
21.4.2023 14:36

Kremeľ sleduje správy o možnom takmer úplnom zákaze exportu do Ruska zo strany západných krajín, uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Nové sankcie by podľa neho poškodili svetovú ekonomiku. Reagoval tak na správy agentúr Bloomberg a Kjódó, podľa ktorých niektorí kľúčoví spojenci Ukrajiny, vrátane Spojených štátov, zvažujú takmer úplný zákaz vývozu do Ruska.

"Pozorne to sledujeme, sme si vedomí toho, že USA aj Európska únia aktívne zvažujú nové sankcie," povedal podľa agentúry Reuters novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Domnievame sa, že ako súčasné sankcie proti Ruskej federácii, tak nové dodatočné kroky, o ktorých teraz Brusel a Washington možno uvažujú, samozrejme zasiahnu aj svetovú ekonomiku. Preto to môže viesť iba k nárastu tendencie k celosvetovej hospodárskej kríze," dodal podľa agentúry Interfax .

Agentúra Bloomberg vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou napísala, že predstavitelia skupiny siedmich ekonomicky vyspelých krajín G7 pred májovým summitom lídrov zoskupenia v Japonsku rokujú o myšlienke takmer úplného zákazu vývozu do Ruska. Cieľom je zapojiť aj členské štáty EÚ. Návrh sa ale zatiaľ stále prejednáva a môže sa zmeniť, upozornili zdroje. S podobnými informáciami prišla dnes ráno aj Kjódó s odkazom na zdroje v japonskej vláde.

Prístup, o ktorom teraz diplomati rokujú, by úplne obrátil logiku existujúcich sankčných režimov. Bol by totiž zakázaný všetok vývoz a prípadne by bolo potrebné schváliť výnimky z tohto zákazu. Podľa súčasných kritérií je všetok vývoz povolený, ak nepodlieha sankciám.

Západ uvalil na Rusko množstvo sankcií v reakcii na vojenskú agresiu Moskvy voči Ukrajine. "Nesmieme zabúdať, že žiadna krajina na svete nikdy nečelila takému objemu sankcií, ako my. Takže sa prispôsobujeme, rozvíjame, pracujeme na dlhodobých plánoch rozvoja, ale tiež berieme do úvahy nebezpečenstvá, ktoré sa skrývajú za myšlienkami našich oponentov," vyhlásil v piatok Peskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok