Prípad Vrakunskej skládky je extrémne závažný, týka sa celého Slovenska, hovorí Stohlová z PS

ta3/Nicolette Ftáčková
25.4.2023 09:19

Predčasné voľby sa blížia a strany bojujú o hlasy voličov rôznymi spôsobmi. Posledné prieskumy nahrávajú do karát Smeru, za ním v tesnom závese Hlas a dobieha ich aj Progresívne Slovensko (PS). Voličskú skupinu 16 - 30 sa snaží osloviť konceptom ideathon členka predsedníctva Tamara Stohlová. Na to, s akými nápadmi chodia mladí Slováci, a ako by vnímala spoluprácu PS s Hlasom, sme sa pýtali v rozhovore.

Prípad Vrakunskej skládky je extrémne závažný, týka sa celého Slovenska, hovorí Stohlová z PS
Facebook.com/Tamara Stohlová • Progresívne Slovensko

Neoficiálne sa riešia rôzne povolebné spolupráce. S ktorými slovenskými politikmi sa názorovo najviac zhodujete? Kto je vašim vzorom v svetovej politike?

Názorovo sa zhodujem s politikmi a političkami, s ktorými som v strane. Mimo toho som podobne ako moji kolegovia a kolegyne v PS pripravená spolupracovať so všetkými demokratickými a proeurópskymi stranami. Po tých hádkach a chaose je normálna spolupráca medzi stranami po voľbách základná istota, ktorú Slovensko potrebuje. 

Vzory v politike nemám. Hoci z vlastnej skúsenosti nesúhlasím s často rozšíreným názorom, že aj tak sú v politike všetci rovnakí, je to špecifické prostredie. Na ľudí negatívne vplýva všeobecne nízka politická kultúra. Toho si treba byť pri vstupe do politike vedomý a vytvoriť si spôsob, akým to človek spracúva - napríklad sa obklopiť ľuďmi, ktorí vám vedia povedať aj kritiku a úprimne pomenovať, ak sa deje niečo, čo by sa nemalo. Za mňa je teda dôležité politikom a političkám vedieť vyjadriť podporu, ale sama si dávam pozor, aby som ich neprikrášľovala. Takže vytváraniu vzorov v politike sa celkovo vyhýbam.

Spolupráca s Hlasom

Ešte pred rokom sa vaše hnutie vymedzovalo voči spolupráci s Hlasom Petra Pellegriniho. V súčasnosti je predsedníctvo PS zdržanlivejšie. Čo sa zmenilo za ten čas?

Ja vidím komunikáciu PS v tomto smere ako konzistentnú. Ako jediná strana sme vylúčili spoluprácu s Hlasom do komunálnych a župných volieb. Z tohto si môže každý urobiť jasný obraz, aký je náš postoj k strane Hlas. Definitívne sa k tejto otázke vyjadríme v dostatočnom predstihu pred voľbami, rozhodnú o tom orgány strany a o záveroch budeme riadne informovať. Takto vyzerajú procesy v štandardných stranách, kde vládne aj vnútorná demokracia. V PS sa teraz sústredíme na to, aby sme voličom a voličkám ponúkli čo najkvalitnejšiu víziu budúcnosti pre Slovensko a dosiahli čo najlepší volebný výsledok. Po minulej skúsenosti je naša priorita dostať sa do parlamentu.

Ste aktívna na viacerých sociálnych platformách. Je však známe, že ich používaním sa taktiež znečisťuje ovzdušie. Netflix či TikTok patria medzi najhoršie. Nerozmýšľali ste nad tým, že ich obmedzíte alebo niektoré zrušíte?

Úprimne nie. Sama som si prešla rôznymi fázami prístupu k tomu, ako uskutočniť potrebnú zmenu v otázke klimatickej zmeny alebo iných problémov životného prostredia. Bolo obdobie, kedy som sa snažila minimalizovať svoj osobný dopad a zažila som si, aké je to náročné pri súčasnom nastavení spoločnosti. Zároveň aj to, ako takýmto spôsobom neviem priniesť systematickú zmenu, ktorú potrebujeme. Je to aj jeden z dôvodov, prečo som išla do politiky. Aby som pomohla priniesť zmenu tam, kde ju potrebujeme, na úrovni fungovania štátu, firiem a spoločnosti ako celku. Sociálne siete sú podstatným nástrojom, ako túto zmenu docieliť. Je pre mňa stále dôležité žiť hodnoty, ktoré hlásam, ale vyberám si, kde to dáva zmysel. Celkovo zdôrazňovanie individuálnej stopy jednotlivcov považujem za premyslenú taktiku zástancov zachovania statusu quo, teda neriešenia klimatickej zmeny, napríklad fosílneho priemyslu. Práve ten v skutočnosti nesie kľúčový podiel zodpovednosti na klimatickej kríze, ktorú dnes už žijeme a toto je taktika odpútavania pozornosti od toho podstatného.

Priväzovanie k stromom, budovám, blokovanie dopravy, poškodzovanie umeleckých diel. Tieto činnosti si ľudia zvyčajne spájajú so zelenými aktivistami. Je to podľa vás vhodný spôsob ako docieliť zmeny?

Ja si myslím, že by sme sa mali v skutočnosti oveľa viac zaoberať tým, ako fosílny priemysel či poľnohospodárska lobby sledovaním svojich vlastných záujmov dlhodobo a bezprecedentne poškodzujú naše životné prostredie a ohrozujú budúcnosť nás všetkých. Mali by sme sa tiež pozerať na to a kritizovať, ako sa mnohí politici a političky nechajú týmito záujmami ovplyvniť a nemajú odvahu uskutočniť zmeny, na ktorých nutnosti sa zhoduje celá vedecká obec. Práve v politike nájdeme všetky potrebné nástroje na uskutočnenie zmien, ktoré jediné nám vedia zabezpečiť zdravší a spokojnejší život a vyhliadku dobrého života aj v budúcnosti. Tieto obrovské škody a premárnené príležitosti často prehliadame a nahrádzame ich nepodstatnými debatami o praktikách v zelenom aktivizme. To tiež považujem za taktiku odpútavania pozornosti do toho podstatného.

Strana 3 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok